ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα για 1.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ στη Μαγνησία

ανάσα-για-1-000-δανειολήπτες-του-οεκ-στη-μα-269282

Ανακούφιση για 1.000 οικιστές-δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ στη Μαγνησία, καθώς μειώνεται κάτω από το μισό η τιμή αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών για όσους είχαν ή ανέμεναν οριστικά παραχωρητήρια. Για τα μέτρα διευκόλυνσης και τις δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών όσων πολιτών απέκτησαν εργατική κατοικία, μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ενημέρωσε χθες κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στον Βόλο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου αποδείχτηκε πολύ μικρή, καθώς εκατοντάδες δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κατέκλυσαν τον χώρο θέλοντας να ενημερωθούν για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που υλοποιούνται μέσω ΟΑΕΔ, που πλέον έχει αναλάβει και το κομμάτι της οικιστικής πολιτικής.

Τα μέτρα διευκόλυνσης

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματικής Οικιστικής Πολιτικής του Υπ. Εργασίας Μάριος Μουζάλας, βάσει της υπουργικής απόφασης , η τιμή πλέον παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ μειώθηκε στα 304,41 ευρώ/τ.μ. Ακόμη η ρύθμιση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κτλ). Ενδεικτικά υπάρχει η έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, η έκπτωση 20% για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες και η παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων.

Στις ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται και υπό την προϋπόθεση της ιδιοκατοίκησης οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Από τη Μαγνησία όπου συνολικά έχουν ανεγερθεί 11 οικισμοί, σύμφωνα με την καταγραφή του ΟΑΕΔ από αυτή τη ρύθμιση ωφελούνται 150 που έχουν εκκρεμότητες αποπληρωμής για να λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια από το σύνολο 764, και άλλοι 874 που δεν έχουν καθόλου παραχωρητήρια. Επίσης όσοι έχουν αποπληρώσει πάνω από 60% του δανείου στις προηγούμενες υψηλές τιμές, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα θα πάρουν πίσω επιστροφή χρημάτων από τη διαφορά που προκύπτει με την ενιαία τιμή που έχει πλέον καθοριστεί, την επόμενη 5ετία από τον ΟΑΕΔ.

Τέλος στην ομηρία των οικιστών

«Mε τις παλιές τιμές, η μέση τιμή σε όλους τους οικισμούς της Ελλάδας ήταν περίπου στα 735 ευρώ/τ.μ., εμείς, όμως, την καθορίσαμε στα 304,41 ευρώ/τ.μ. Αν υπεισέλθουν και οι μειώσεις, ανάλογα με τις κατηγορίες, συνταξιούχοι, κ.ά. οι τιμές μειώνονται κατά πολύ. Διάθεση του υπουργείου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πάρει προσωρινά ή οριστικά παραχωρητήρια, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να δώσουμε τα σπίτια τους με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

«Ήταν ιδιοκτήτες υπό ομηρία», συνέχισε ο ίδιος, διότι, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οικιστών, υπερίσχυε η λογική «δεν σε ενοχλώ, δεν πληρώνεις, με ψηφίζεις»! Κι έτσι έχει συσσωρευτεί ένα θεωρητικό χρέος ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο σύμβουλος του Υπουργείου, ο ΟΕΚ, από το 1954 που ιδρύθηκε, έχει χτίσει περί τα 54.000 σπίτια σε 151 οικισμούς, εκ των οποίων τα 36.000 παρελήφθησαν από τη σημερινή κυβέρνηση σε εκκρεμότητα.

«Διάθεση του υπουργείου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πάρει προσωρινά ή οριστικά παραχωρητήρια, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να δώσουμε τα σπίτια τους με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει», παρατήρησε ο κ. Μουζάλας, «ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος και να μπορέσουμε να δούμε πλευρές μιας άλλης στεγαστικής πολιτικής.

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ λειτουργεί πλατφόρμα για την αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες με τα στοιχεία τους. Εκεί αναφέρονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Βεβαίως, οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ μπορούν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες. Σε 1,5 μήνα ο ΟΑΕΔ θα απαντήσει, προσδιορίζοντας τη νέα τιμή, τις νέες δόσεις και τις όποιες άλλες ρυθμίσεις, αναλόγως μες την κάθε περίπτωση.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου