Καλά που υπάρχουν και οι δωρεές

καλά-που-υπάρχουν-και-οι-δωρεές-274424

Ευτυχώς που υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και εκφράζεται απλόχερα, σε πείσμα πολιτικών και μέτρων που βυσσοδομούν ενάντια στην ίδια τη συνοχή της κοινωνίας μας

Eυτυχώς που υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία και ενισχύει τον τομέα της υγείας, διότι σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, τα πράγματα θα είχαν φτάσει στο μη περαιτέρω.

Το επισημαίνουμε αυτό με αφορμή τη δωρεά ενός νέου σύγχρονου ασθενοφόρου από την ΕΒΟΛ στο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο μόλις χθες και μετά από δύο ολόκληρους μήνες γραφειοκρατίας παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ, για να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δωρίστηκε. Να ενισχύσει τον αποδεκατισμένο στόλο του ΕΚΑΒ εξυπηρετώντας τις διακομιδές ασθενών.

Το αποδεκατισμένο ΕΚΑΒ, που επίσης χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» πολύ σύντομα θα ενισχυθεί με άλλα τρία ασθενοφόρα, από τα συνολικά 10 που θα δοθούν στη Θεσσαλία.

«Εικόνισμα», με λίγα λόγια, θα πρέπει να κάνουμε ως απλοί πολίτες και ασφαλισμένοι στους ιδιώτες, οι οποίοι, στο μέτρο του δυνατού, συναισθανόμενοι την κοινωνική ευθύνη, προβαίνουν σε δωρεές για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Με τη συμβολή τους, ουσιαστικά έρχονται να υποκαταστήσουν τις συμβατικές και αυτονόητες, κάτω από άλλες συνθήκες, υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών.

Και ο τομέας της υγείας δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο η συμβολή των ιδιωτών είναι σημαντική. Θα μπορούσε κανείς να καταγράψει αμέτρητα παραδείγματα κοινωνικής συνεισφοράς σε πολλούς άλλους τομείς που έχουν πληγεί τα χρόνια της κρίσης, και στους οποίους μεγάλες εταιρείες, ιδρύματα και απλοί πολίτες έχουν καταθέσει τον οβολό τους.

Είναι καθημερινές οι περιπτώσεις συμπολιτών που, ακόμη και από το υστέρημά τους, συνδράμουν την Εκκλησία και διάφορα δίκτυα εθελοντικής προσφοράς και συλλογικότητες, που προστρέχουν συνεισφέροντας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά και επισιτιστικά.

Πρόκειται για την «αθέατη» πλευρά μίας κοινωνικής προσφοράς η οποία έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις εκείνων που πάντα πίστευαν στο «ελληνικό φιλότιμο» και την ανθρωπιά.

Μία ανθρωπιά, η οποία ευτυχώς υπάρχει και εκφράζεται απλόχερα, σε πείσμα πολιτικών και μέτρων που βυσσοδομούν ενάντια στην ίδια τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου