ΤΟΠΙΚΑ

Από τον Βόλο στο Αγιο Όρος για… μεροκάματο

από-τον-βόλο-στο-αγιο-όρος-για-μεροκάμ-274574

Διέξοδο από την ανεργία στα εργοτάξια του Αγίου Όρους αναζητούν οι οικοδόμοι του Βόλου προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 70 εργατοτεχνίτες αυτή την περίοδο έχουν «μετακομίσει» στη Χαλκιδική, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεροκάματο με ασφάλιση. Οι ανειδίκευτοι εργάτες αμείβονται με 25 ευρώ μεροκάματο, ενώ για τους τεχνίτες τα μεροκάματα κυμαίνονται από 35 μέχρι και 50 ευρώ με ασφάλιση. Είναι και οι μοναδικοί οικοδόμοι που φαίνεται πως για φέτος θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν δικαίωμα απολαβής του εποχικού επιδόματος που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, αφού η πλειονότητα των συναδέλφων τους ελλείψει ενσήμων δεν θα καταφέρουν να είναι δικαιούχοι.

Από τους εγγεγραμμένους ενεργούς οικοδόμους του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας, είναι ζήτημα αν εργάζεται ένα ποσοστό 20%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που είτε αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό είτε… μεταναστεύουν σε άλλες χώρες μέσω εργολάβων ή ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Στον Βόλο, ακόμα και οι οικοδόμοι που δεν δηλώνουν άνεργοι και εργάζονται περιστασιακά, σχεδόν πάντα παρέχουν «μαύρη εργασία», διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα ένσημά τους, με ρίσκο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Με μία, δύο ή πέντε οικοδομές που κατασκευάζονται στην περιοχή όλο τον χρόνο δεν μπορεί ν’ αντέξει ο κλάδος και όσοι εργάζονται σε αυτόν, με αποτέλεσμα η ανεργία να παραμένει σταθερά σύμφωνα με το τοπικό συνδικάτο σε ποσοστό 80%.

«Είναι γνωστό ότι το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έχει οδηγήσει στην ανεργία και την υποαπασχόληση σχεδόν την πλειοψηφία των απασχολούμενων στον πάλαι ποτέ δυναμικό αυτόν κλάδο», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κώστας Σιάρας.

Το συνδικάτο, εδώ και μία πενταετία σταθερά, ζητά επιτακτικά να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου, όπως έκτακτη επιδότηση, αλλαγή των προϋποθέσεων τακτικής επιδότησης με ευνοϊκότερους όρους και όχι με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν όταν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, προκειμένου να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Στην τραγικότερη ωστόσο κατάσταση, στα όρια της απόλυτης φτώχειας και της εξαθλίωσης, βρίσκεται μια μερίδα οικοδόμων που είτε έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά δεν έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, είτε τους υπολείπονται λίγα ένσημα για να θεμελιώσουν το δικαίωμα σύνταξης.

Και στις δυο περιπτώσεις μένουν χωρίς εισόδημα, καθώς τα μεροκάματα είναι δυσεύρετα, τόσο που να μη μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε καν το επίδομα ανεργίας.

«Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κατηγορία των ανέργων οικοδόμων που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά όχι και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, προκειμένου να λαμβάνουν ένα τακτικό επίδομα αλληλεγγύης, έως ότου συνταξιοδοτηθούν. Παράλληλα θα πρέπει οι άνεργοι οικοδόμοι ειδικά σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων, να έχουν το δικαίωμα ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης πάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο, προκειμένου να συμπληρώσουν τα λιγοστά απαιτούμενα οικοδομικά ένσημα που τους υπολείπονται για να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης» εκτιμά ο κ. Σιάρας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου