ΤΟΠΙΚΑ

Η χαρτογράφηση των εξαγγελιών Τσίπρα για τη Μαγνησία

η-χαρτογράφηση-των-εξαγγελιών-τσίπρα-275944

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που ολοκληρώθηκε στη Λάρισα προχθές, η Μαγνησία «κρατά» τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού για μία σειρά από παρεμβάσεις, από τις οποίες άλλες έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλες προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλος – Λάρισα, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας – Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας, η εκπόνηση μελέτης για συνδυασμένες μεταφορές στο λιμάνι του Βόλου, η ολοκλήρωση της Κάρλας, η παράδοση του νέου Κέντρου Υγείας Σκιάθου καθώς και η αναστήλωση αρχαίων θεάτρων.

Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δυναμική που αναπτύσσεται στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, για αυτό και αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Κέντρο θα στεγαστεί στο βιομηχανικό κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης» στον Βόλο και θα έχει πανθεσσαλικό χαρακτήρα.

Επίσης ο κ. Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως για ολόκληρη τη Θεσσαλία έχουν προταθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ, για υποτροφίες νέων ερευνητών. Και επιπρόσθετα, 43,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας -στο σύνολο και των τεσσάρων νομών- για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στήριξη της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο της επισήμανσης του κ. Αλ. Τσίπρα πως το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα», ο πρωθυπουργός επισήμανε πως για τη Θεσσαλία – Μαγνησία, οι συνολικές υποβολές στο νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας, από τις οποίες περίπου 39% αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας. Συνολικά από τη Θεσσαλία υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Εργο ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό πάνω στον τομέα των υποδομών, το έργο για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Λάρισα – Βόλος έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Το έργο, θα προκηρυχθεί έως το τέλος το χρόνου. Η υλοποίησή του όπως τόνισε ο κ. Αλ. Τσίπρας, θα επιτρέψει την δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών, από και προς το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ανάγκη μετεπιβίβασης επιβατών, αλλά και χωρίς ανάγκη μεταφόρτωσης εμπορευμάτων. Αυτό εκτιμάται πως θα βελτιώσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις ολόκληρης της περιοχής.

Ανασύσταση της Κάρλας. Ο Αλ. Τσίπρας, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι τέλος του χρόνου είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί το έργο της Κάρλας. «Θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με κοινή δέσμευση όλων μας», ήταν συγκεκριμένα η επισήμανσή του πρωθυπουργού ο οποίος, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό του έργου, ανέφερε πως άρχισε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1999 και πως η κυβέρνηση τις αρχές του 2015 επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.

Συνδυασμένες μεταφορές στο λιμάνι. Για το λιμάνι του Βόλου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφτεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή. Επιπλέον, στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσονται 12 μελέτες οδοποιίας που αφορούν σε διάφορα προβληματικά τμήματα του οδικού δικτύου της περιφέρειας, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, με αφορμή αναφορά στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως είναι στον κυβερνητικό προγραμματισμό η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων και στη Μαγνησία.

Εξαγγελίες για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας, όχι όμως και για τον μαγνητικό

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, διατύπωσε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση προχωρά σε μία σημαντική μεταρρύθμιση, και αναφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην έναρξη λειτουργίας των τεσσάρων πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας στη Θεσσαλία, μία σε κάθε νομό, όπως και στη Μαγνησία.

Ωστόσο, αυτό που έκανε αίσθηση είναι πως, ενώ αναφέρθηκε στους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους με τους οποίους ενισχύονται τα Νοσοκομεία Καρδίτσας και Λάρισας, η ομιλία του δεν συμπεριέλαβε καμία αναφορά στο πάγιο αίτημα των γιατρών του Αχιλλοπούλειου για την εξασφάλιση μαγνητικού τομογράφου, καθώς είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλία που αυτή τη στιγμή στερείται αυτού του πολύτιμου ιατρικού εξοπλισμού, για τον οποίο γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά του.

Τέλος, ο κ. Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε σύντομα πως θα παραδοθεί και θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου