Ο λογαριασμός δεν βγαίνει

ο-λογαριασμός-δεν-βγαίνει-288015

Μπορεί ο κ. Χουλιαράκης και ο κ. Τσακαλώτος να διαβεβαιώνουν πως είμαστε κοντά στο τέλος του ελληνικού δράματος, εμείς όμως θα θυμίσουμε πως το 2018 έρχεται με φόρα… και το χειρότερο με νέες περικοπές, οι οποίες είναι ήδη ψηφισμένες

H μείωση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται, αλλά και η διόγκωση της φοροδιαφυγής, εκ των πραγμάτων κάνουν τις φιλόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό του 2018, επισφαλείς.

Υπό το πρίσμα αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι που ξέρουν καλά τη λειτουργία της οικονομίας, οι οποίοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως οι πιστωτές θα ζητήσουν νέα μέτρα για το επόμενο έτος, εκτός κι αν υπάρξει λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία πάντως του 2017 δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οι νέοι φόροι που επιβλήθηκαν, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξημένες προκαταβολές φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, μείωσαν την εισπραξιμότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τον περασμένο Ιούλιο περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Και μη σπεύσει κανείς να ισχυριστεί πως το φαινόμενο είναι συγκυριακό, διότι είναι γνωστό πως η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού, και πως από μήνα σε μήνα αυξάνονται εκείνοι που χρωστάνε στα δημόσια ταμεία.

Έτσι ήταν φυσικό επακόλουθο, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2016 με εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο να μην αποδώσουν, και η μείωση των φορολογικών εσόδων να είναι αισθητή.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο ότι το Υπουργείο Οικονομικών -και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση- προσδοκά πως αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος του προγράμματος και πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Μακάρι να μη χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα -θα ήταν η ιδανική επίκληση που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη- έτσι ώστε να μη φανούν αναξιόπιστοι, αν χρειαστεί να επαπροσδιοριστούν οι οικονομικοί στόχοι το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μπορεί ο κ. Χουλιαράκης και ο κ. Τσακαλώτος να διαβεβαιώνουν πως είμαστε κοντά στο τέλος του ελληνικού δράματος, εμείς όμως θα θυμίσουμε πως το 2018 έρχεται με φόρα… και το χειρότερο με νέες περικοπές, οι οποίες είναι ήδη ψηφισμένες. Όπως η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, οι νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα και η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Βαρύς λογαριασμός για μία κοινωνία, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια σχεδόν χειμάζεται καθημερινά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου