Το πληγωμένο ευρωπαϊκό όραμα

το-πληγωμένο-ευρωπαϊκό-όραμα-297841

Η Ε.Ε. οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βγει σύντομα από το τέλμα της κρίσης, χωρίς περαιτέρω δικαιολογίες για την οικτρή αποτυχία της να θέσει οριστικά φραγμό στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του ναζισμού

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών έχουν προκαλέσει μούδιασμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικό επακόλουθο, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν πως θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τους διαδοχικούς σκοπέλους που πέρασε η Ευρώπη με τις γαλλικές, τις αυστριακές και τις ολλανδικές εκλογές, οι γερμανικές επεφύλασσαν την πολύ δυσάρεστη έκπληξη με την άνοδο της ακροδεξιάς, σε μία Γερμανία που όσο να προσπαθεί και να θέλει με κάθε τρόπο να ξεχάσει το ναζιστικό παρελθόν της, μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα δεν μπορεί.

Αν τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση τριών κομμάτων με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι περισσότεροι βλέπουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η διακυβέρνηση της Μέρκελ, καθώς πιθανώς να μην μπορεί εύκολα ν’ αναβιώσει ο Γαλλογερμανικός άξονας, για να περάσουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη όπως θα το επιθυμούσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πέραν όμως της κατάστασης στην ΕΕ και της διαδικασίας εμβάθυνσης, στο όνομα της οποίας μιλούσαν διαρκώς το τελευταίο διάστημα Μέρκελ και Μακρόν, που ενδέχεται να αναιρεθεί, τα πράγματα πλέον διαφοροποιούνται και για την Ελλάδα. Όπως εξηγούσαν χθες Έλληνες ανταποκριτές του Τύπου από το Βερολίνο, αν οι Φιλελεύθεροι απαιτήσουν για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση να λάβουν το οικονομικό χαρτοφυλάκιο εξοστρακίζοντας τον Β. Σόιμπλε, τότε θα υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος για τη χώρα μας όσον αφορά την εποπτεία των θεσμών, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κόμμα έχει ταχθεί αφενός κατά τον προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του Νότου. Επίσης έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός Grexi,t το οποίο θα έδινε, όπως υποστηρίζουν, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στη χώρα για να αντιμετωπίσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Αυτό και μόνο φτάνει για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι μπορεί οι γερμανικές εκλογές να θεωρούνταν σταθμός για το ελληνικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα ωστόσο δεν δικαιολογούν πλέον κανέναν εφησυχασμό.

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ούτως ή άλλως το περιθώριο να παίξουν με τους γερμανικούς συσχετισμούς, αφού αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και όπως διαβεβαιώνουν κάθε μέρα οι υπουργοί του.

Ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι συνολικά αρνητικό, όπως τόνιζαν χθες πολιτικοί αναλυτές, για την Ευρώπη και την πορεία της, η κυβέρνηση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές, δεν έχει κανένα περιθώριο ιδεολογικών αναλύσεων και προσεγγίσεων ώστε να αναιρέσει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και του Μνημονίου.

Κατά τα άλλα, είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά σε μία νέα φάση ευρωσκεπτικισμού, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο επιθετική πολιτική θα ακολουθήσει το AfD και πώς θα κινητοποιήσει και τα ακροδεξιά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό όραμα πάντως από προχθές έχει δεχθεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα. Η ΕΕ οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βγει σύντομα από το τέλμα της κρίσης, χωρίς περαιτέρω δικαιολογίες για την οικτρή αποτυχία της να θέσει οριστικά φραγμό στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του ναζισμού, που έχουν αποκτήσει φωνή στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, προχωρώντας στην πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου