Ας προλάβουν το «κλικ» πριν να είναι αργά

ας-προλάβουν-το-κλικ-πριν-να-είναι-αρ-300078

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανασφάλεια μεγαλώνει και πως δεν είναι δυνατόν ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από την περιουσία τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έρχονται και μαζί τους ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου.

Μία ακόμη μνημονιακή υποχρέωση, στις τόσες πολλές που φορτώθηκε ο λαός τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η ζωή του να έχει επιβαρυνθεί στον χείριστο βαθμό.

Με ένα κλικ θα «εξαφανίζονται» πλέον ακίνητες περιουσίες που αποκτήθηκαν με θυσίες και πολύ κόπο.

Πρόκειται αναμφιβόλως για ένα εξοντωτικό μέτρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα τραπεζικά funds να προκαλέσουν ένα ακόμη πλήγμα σε επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και απλά νοικοκυριά.

Οι τράπεζες έχουν σφίξει πλέον τη μέγγενη γύρω από τους οφειλέτες που δίνουν τη μάχη να επιβιώσουν.

Έτσι, μπορεί σήμερα ο νόμος Κατσέλη να προστατεύει κάποια σπίτια απ’ τους πλειστηριασμούς, το 2019 όμως θα πάψει να ισχύει και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει παράτασή του.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του χρόνου λέγεται πως αναμένεται τσουνάμι νέων πλειστηριασμών και μάλιστα πως από τη «δίνη» των κατασχέσεων δεν θα γλιτώσουν ούτε οι πρώτες κατοικίες, με ΔΝΤ και τράπεζες να ζητούν επίσπευση των διαδικασιών.

Η κυβέρνηση δια στόματος Σταύρου Κοντονή διεμήνυσε ότι θα προβλέψει για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ωστόσο οι δανειστές έχουν άλλη γνώμη, με τις τράπεζες να είναι σύμμαχός τους, αφού επιθυμούν αποτελέσματα στο πεδίο των κόκκινων δανείων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανασφάλεια μεγαλώνει και πως δεν είναι δυνατόν ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από την περιουσία τους. Με τους πλειστηριασμούς προ των πυλών, η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βάζουν φραγμό στα τραπεζικά funds που ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι πλέον μονόδρομος.

Δεν αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Ούτε φυσικά θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί μόνο με τις προφορικές εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ πριν από δύο εβδομάδες δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί χθες… σημειώνουμε εμείς, γνωρίζοντας πρώτα από όλα πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες, αλλά και ότι όταν τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δανειστές, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα βρεθούμε και πάλι προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως σε τόσα άλλα θέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου