ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πώς γράφεται η ιστορία

πώς-γράφεται-η-ιστορία-300128

Η εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 80χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανέδειξε πως η ιστορία της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεμένη με τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν ειδικά τη δεκαετία του ’80. Αγώνες οι οποίοι φέρουν τη «σφραγίδα» του Μιλτιάδη Ζιάκα, που βραβεύτηκε στην εκδήλωση αφενός ως ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Τσιμέντων και αφετέρου ως ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία… σε μία κρίσιμη περίοδο για τη σωτηρία της τοπικής βιομηχανίας που κινδύνευε με χρεοκοπία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του σωματείου και στη διοίκηση της εταιρείας, τρείς μεγάλοι σταθμοί καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία της ΑΓΕΤ. Η ένταξη της εταιρείας το 1983 στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, μετά την αποχώρηση της τότε ηγεσίας της ΑΓΕΤ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της μετοχοποίησης των χρεών, και η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου.

Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» όχι μόνο δεν χρεοκόπησε αλλά με μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν εκείνη την εποχή, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει, αφού κατέστη ο ρυθμιστικός παράγοντας στον χώρο του τσιμέντου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη της εθνικής και της τοπικής οικονομίας. Αναδείχτηκε γρήγορα σε πρώτη εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης με πρωτοβουλίες που πήρε η τότε Διοίκηση, ενώ ο Μιλτ. Ζιάκας ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να μπει η ΑΓΕΤ στην αγορά της Βρετανίας, διαγράφοντας στη συνέχεια μία εξαιρετικά κερδοφόρα εξαγωγική πορεία. Έτσι η ΑΓΕΤ μετεξελίχτηκε σε όμιλο εταιρειών, ενώ οι εργαζόμενοι απολάμβαναν υψηλές αποδοχές για την εποχή.

Β.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου