Η υγεία είναι υπόθεση όλων

η-υγεία-είναι-υπόθεση-όλων-300837

Αν επιχειρήσει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, είναι σίγουρο πως θα αναγνωρίσει ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η γενική εικόνα. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των ταξικών σωματείων που πλαισιώνονταν και από άλλα σωματεία της πόλης, με θέμα τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να καταγραφούν τα κακώς κείμενα στον πλέον νευραλγικό χώρο. Οι ελλείψεις και οι αδυναμίες, οι οποίες είναι ηλίου φαεινότερο ότι οφείλονται στις μνημονιακές πολιτικές και στους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τους δανειστές.

Ο τομέας της Υγείας ήταν άλλωστε ένας από τους πρώτους που εθίγησαν εξαιτίας της μείωσης δαπανών, και αυτό, όπως ήταν φυσικό, αφενός «κόστισε» στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, και αφετέρου επιδείνωσε τους γενικούς δείκτες νοσηρότητας στη χώρα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν το πρώτο που «χτυπήθηκε», με αποτέλεσμα -εξαιτίας της υποχρηματοδότησης- να υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο εργαζομένων και γιατρών. Κι από κοντά και οι ασφαλισμένοι φυσικά, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν συνειδητοποιήσει πως με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος, η δημόσια υγεία προσπαθεί να κρατηθεί όρθια.

Αν επιχειρήσει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, είναι σίγουρο πως θα αναγνωρίσει ότι γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί η γενική εικόνα. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Όταν ειδικά οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας χωλαίνουν εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν, είναι απολύτως λογικό να επιβαρύνεται η γενική εικόνα στα νοσοκομεία, που δέχονται τον μεγάλο όγκο των ασφαλισμένων που θέλουν να εξυπηρετηθούν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι απολύτως λογικό σωματεία και φορείς της πόλης να διεκδικούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, κάλυψη των κενών σε γιατρούς και νοσηλευτές, τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στο Νοσοκομείο Βόλου.

Αυτή τους η προσπάθεια ωστόσο θα αποκτήσει σίγουρα μεγαλύτερη δυναμική αν και εφόσον επιδιωχθούν συμμαχίες και διεύρυνση του μετώπου που έχει δημιουργηθεί, με καθολική απαίτηση να βελτιωθούν όλοι οι δείκτες που αφορούν στη δημόσια υγεία.

Σε μία τέτοια πρωτοβουλία ασφαλώς και θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν. Μακριά από κομματικές περιχαρακώσεις, το θέμα της Υγείας είναι υπόθεση όλων. Αν συνειδητοποιήσουμε το διακύβευμα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για να αναδειχτούν τα προβλήματα και να καταστεί σαφές ότι επιβάλλεται να δοθούν λύσεις, σίγουρα μπορεί να έρθει και το αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου