Επενδύσεις θέλουμε να τις στηρίξουμε ξέρουμε;

επενδύσεις-θέλουμε-να-τις-στηρίξουμε-305119

Μείζον παραμένει το πώς θα πειστούν οι ξένοι ειδικά επενδυτές να στραφούν προς τη χώρα μας για να επενδύσουν, βοηθώντας έτσι την οικονομία να πάρει μπροστά, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η αυλαία της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε από τη διαπίστωση ότι λίγο πολύ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ως προς το ότι οι επενδύσεις είναι μονόδρομος, αν θέλουμε η χώρα να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης κάνοντας φυγή προς τα εμπρός. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ελπιδοφόρο το γεγονός ότι υπάρχει μία ομοθυμία ως προς τη στρατηγική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. Αρκεί φυσικά εκτός από το επίπεδο των προφορικών δεσμεύσεων να περάσουμε και στην πράξη, στην οποία προς το παρόν όπως όλα δείχνουν χωλαίνουμε ως χώρα.

Δεν πέρασαν δύο μέρες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί επενδυτικού πυρετού διαβουλεύσεων, και ήρθε η περίπτωση της Eldorado, για να καταδείξει πόσο τρομακτική είναι η απόσταση από τα λόγια στην πράξη.

Και αν αυτό είναι το έλασσον, μείζον παραμένει το πώς θα πειστούν οι ξένοι ειδικά επενδυτές να στραφούν προς τη χώρα μας για να επενδύσουν, βοηθώντας έτσι την οικονομία να πάρει μπροστά, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα αρνητικά δεδομένα παραμένουν πολλά και ενδεχομένως να έχουν χειροτερεύσει αρκετά. Για να είχε ανακτήσει η Ελλάδα το παραγωγικό κεφάλαιο που είχε πριν την κρίση, υποστηρίζεται από πολλούς ότι το 2014 έπρεπε να βρει νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ σε μερικά χρόνια. Σήμερα λέγεται πως αυτό το επενδυτικό κενό υπολογίζεται στα 130 δισ. ευρώ.

Και όσο δεν χαλαρώνει η φορολογία, λόγω των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό το έλλειμμα θα διευρύνεται. Σε συνδυασμό μάλιστα με το θεσμικό πλαίσιο που παραμένει αρτηριοσκληρωτικό και γραφειοκρατικό, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό μίγμα» που αν μη τι άλλο δεν δημιουργεί προϋποθέσεις αισιοδοξίας.

Διότι κι αν ακόμη οι δύο παραπάνω παράγοντες (φορολογικό και γραφειοκρατία) ξεπεραστούν, κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος και σίγουρος πως δεν θα υπάρξουν στην πορεία άλλες τρικλοποδιές.

Έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνουν τόσο πολλά ακόμη και στην περιοχή μας με μεγάλες επενδύσεις (Αλατάς, Νηές). Δικαίως δεν μπορεί ένας επενδυτής να είναι σίγουρος, αφού ανά πάσα στιγμή μία επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να φρενάρει, εξαιτίας της προσφυγής μίας συλλογικότητας ή λόγω της κωλυσιεργίας ενός δήμου που τεχνικά αδυνατεί να στηρίξει μία επένδυση.

Επειδή όμως η εποχή των διαπιστώσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και επειδή το θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων έπρεπε να έχει τροποποιηθεί χθες… δίνοντας περισσότερα κίνητρα και αντιμετωπίζοντας παθογένειες του παρελθόντος, τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, πριν ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης για το ποιος είναι πιο «μαέστρος» στο να προσελκύσει επενδύσεις και ποιος όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου