Το «χτύπημα» της Eldorado Gold

το-χτύπημα-της-eldorado-gold-315258

Αρκετές φορές η χώρα έχει πληρώσει Καρανίκες, οι οποίοι τρύπωναν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο Μαξίμου και νόμιζαν ότι μπορούν να κυβερνάνε τον τόπο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω παρά μόνο υπερφίαλοι μανδαρίνοι

Πέρασαν μόλις λίγες ώρες από τη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και την επόμενη μέρα στη συνέντευξη Τύπου διακήρυττε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να δουλέψει ώστε να προσελκύσει νέες επενδύσεις, για να έρθει το πρώτο μεγάλο χτύπημα: Η προειδοποίηση της εταιρείας Eldorado Gold, ότι αποχωρεί από την Ελλάδα για μία σειρά από λόγους τους οποίους εξήγησαν οι εκπρόσωποί της σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Μία εταιρεία, η οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε διαμάχη με την Κυβέρνηση για μία σειρά από λόγους, αλλά πρωτίστως διότι νιώθει πως δεν είναι «καλοδεχούμενη» εδώ, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό περιβάλλον και μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης.

Κι αν η αποχώρηση της καναδικής εταιρείας συνιστά πράγματι πολύ μεγάλο χτύπημα για τη χώρα, εκτιμώ ότι εξίσου σοβαρό χτύπημα είναι και η άποψη την οποία εκφράζουν άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό.

Σύμβουλοί του όπως ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Ν. Καρανίκας, ο οποίος χθες προέβη σε μία απίστευτη δήλωση, λίγες ώρες αφότου η καναδική εταιρεία δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αποχωρήσει. Ο ανεκδιήγητος αυτός λοιπόν σύμβουλος, μέσα από το fb «έστειλε στα τσακίδια τη συγκεκριμένη εταιρεία» ευχόμενος «να μη στεριώσει πουθενά»!!!

Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Καρανίκας, και όσα έγραψε, δεν αντέχουν την κριτική.

Αυτό όμως που αλήθεια με ξεπερνά, είναι ότι ο κ. Καρανίκας παραμένει ακόμη στη θέση του. Αντί να εκδιωχθεί την ίδια στιγμή αφενός για το ύφος της δημόσιας τοποθέτησής τους και αφετέρου διότι τόλμησε να εκθέσει την κυβέρνηση με έναν ιταμό τρόπο, στο Μαξίμου κάνουν ότι δεν άκουσαν. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Διότι ενδεχομένως και να συμφωνούν με την άποψη Καρανίκα, όπερ σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, διότι καταδεικνύουν τη διγλωσσία της κυβέρνησης στο θέμα των επενδύσεων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τη στρατηγική της κυβέρνησης δεν τη χαράσσει κανείς Καρανίκας, για αυτό και το Μαξίμου οφείλει να τοποθετηθεί για τη στάση του και, αν μη τι άλλο, να καταδικάσει τη συμπεριφορά του και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Αρκετές φορές η χώρα όλα αυτά τα χρόνια έχει πληρώσει για παρόμοιους Καρανίκες, οι οποίοι τρύπωναν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο Μαξίμου και νόμιζαν ότι μπορούν να κυβερνάνε τον τόπο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από υπερφίαλοι μανδαρίνοι.

Αυτά ως προς τον κ. Καρανίκα. Διότι το πλέον σοβαρό είναι πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την επικείμενη αποχώρηση της συγκεκριμένης εταιρείας. Το μήνυμα που εκπέμπεται στους ξένους επενδυτές, είναι το πλέον αρνητικό. Χρειάζεται πλέον η προσωπική παρέμβαση Τσίπρα, μήπως και τελικά διασωθεί την τελευταία στιγμή η επένδυση. Ειδάλλως, κρίμα για τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου