Για να μην αποτελέσει η ΔΕΘ ένα ακόμη πυροτέχνημα

για-να-μην-αποτελέσει-η-δεθ-ένα-ακόμη-πυ-322302

Το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ευκαιρία ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι έχει σχέδιο. Το αναμάσημα περί των ήδη πεπραγμένων, εκτός από το κομματικό ακροατήριο της συγκυβέρνησης δεν πρόκειται να αγγίξει κανέναν

Eνόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχουν αρχίσει οι διαρροές για τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ο στόχος προφανής. Να μετρηθεί αφενός η κοινή γνώμη ενόψει των επόμενων δημοσκοπήσεων, και αφετέρου να μετρηθούν οι αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων, που το τελευταίο διάστημα απογοητευμένοι βλέπουν τελικά ότι η υπόθεση της ανάκαμψης αργεί ακόμη και ότι η στενωπός παραμένει.

Σε αυτό το μοτίβο τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη δική τους άνοδο στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που γίνεται κάθε χρόνο. Μοναδική ευκαιρία σε πανελλαδικό επίπεδο να διατρανωθεί η αντίθεση των εργαζομένων στις πολιτικές που εφαρμόζονται και στην άκρατη λιτότητα. Είθισται κάθε χρόνο το συλλαλητήριο να αποτελεί την αφετηρία, την απαρχή για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Φέτος όμως τα πράγματα δεν είναι απλά για να είναι εθιμοτυπικά.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας, στάσιμη. Με άλλοθι την κρίση και ελέω του τρίτου μνημονίου, εφαρμόζονται πλέον μέτρα και ρυθμίσεις που διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, σε μία κοινωνία που εδώ και έξι χρόνια χειμάζεται.

Εάν μάλιστα μετουσιωθούν σε πράξη όσα γράφονται περί αλλαγών στον νόμο περί συνδικαλισμού, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έρχονται ριζικές ανακατατάξεις, με στόχο φυσικά να ελεγχθεί πλήρως και να φιμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, και οι εργαζόμενοι να πάψουν να έχουν φωνή.

Όλα τα παραπάνω μας αφορούν όλους, γιατί έχουν να κάνουν με τη ζωή μας. Αναρωτιέμαι, το έχουν άραγε καταλάβει όλοι, ή και αυτή η ΔΕΘ… θα αποτελέσει ένα ακόμη πυροτέχνημα;

Μένει να το δούμε. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα συνδικάτα αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η οποία περιμένει κάποια στιγμή να βγει στο ξέφωτο.

Αν έχουμε δικαίωμα να το ελπίζουμε αυτό, θα διαφανεί το Σάββατο, στην ομιλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναφερθεί συγκεκριμένα στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του για να χαράξει νέους δρόμους, να αναπτύξει νέους τομείς, να επενδύσει στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία. Να δώσει νέα πνοή και νέα προοπτική σε τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός, και γιατί όχι να φέρει πίσω αυτούς που ήδη έφυγαν αναζητώντας κάτι καλύτερο. Για αυτό όμως, αυστηρή προϋπόθεση είναι να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, για το οποίο όλο ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε. Το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ευκαιρία ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι έχει σχέδιο. Το αναμάσημα περί των ήδη πεπραγμένων, εκτός από το κομματικό ακροατήριο της συγκυβέρνησης δεν πρόκειται να αγγίξει κανέναν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου