Ηρθαν για να μείνουν…

ηρθαν-για-να-μείνουν-501933

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος τελικά για να επιβεβαιωθούν όσοι επέμεναν εξαρχής ότι το ΔΝΤ και η τρόικα ήρθαν για να μείνουν… Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής της τρόικας μέχρι το 2020, μας είπαν χθες, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό.
Το πρόγραμμα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει δύσκολα, πρέπει να πάμε γρηγορότερα, οπότε… για μία επταετία τουλάχιστον «ο ζυγός» θα παραμείνει.
Οι κοινοτικοί παράγοντες, διαβάζω, είναι επιφυλακτικοί. Μάλλον αποφασισμένοι εξαρχής ήταν, απλά εμείς ως Έλληνες νομίζαμε ότι και αυτή τη φορά θα μας περάσει και σε τρία – τέσσερα χρονάκια θα τους ξεφορτωθούμε. Είπαμε όμως «όταν άλλος βάζει τα λεφτά, κάνει και το γενικό κουμάντο».
Απλά εμείς το μόνο που έχουμε δικαίωμα πλέον ως χώρα να κάνουμε είναι να ανεχόμαστε σύμφωνα με τη δική τους λογική αλλά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, που εξαρχής ήταν αυτός που δεν πετούσε στα σύννεφα, φροντίζοντας και εμάς να προσγειώσει.. έστω και απότομα.
Τους όρους και τις προϋποθέσεις τις βάζουν οι δανειστές και όχι οι δανειζόμενοι που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο…» έλεγε και να που επιβεβαιώθηκε.
Έκαναν ότι δεν άκουσαν ή ότι δεν κατάλαβαν, ακούγοντας τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ ότι το 2013 τα πέτρινα χρόνια… τελειώνουν. «Κάνε Γιώργο εσύ τη δουλειά σου… γιατί έτσι πρέπει να πεις, όμως αυτοί βήμα από το σχεδιασμό τους δεν κάνουν πίσω». Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια, για εμάς, γιατί για τους τροϊκανούς, ισχύει άλλη θεώρηση.
Ακόμη και αν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος επιτευχθούν δεν θεωρείται βέβαιο πως οι αγορές θα εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα και ότι η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ οι Βρυξέλλες ήδη έχουν ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για προσπάθειες παράτασης του προγράμματος, δηλαδή συνέχιση δανεισμού και συνέχιση υπόδειξης μέτρων από την τρόικα. Εάν όμως ισχύει αυτό, υπάρχει θέμα, για όσους επιμένουν ότι τα δεινά τελειώνουν οσονούπω…

Καλό και φρόνιμο να σπεύδει η Κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και όχι πανικού στους πολίτες, το να καλλιεργεί όμως φρούδες ελπίδες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είναι στο χέρι της να τις επιβάλλει κιόλας, εάν μη τι άλλο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Εάν κανείς δεν πρόκειται -όπως επιμένουν οικονομικοί αναλυτές- να δανείσει μια χώρα σαν την Ελλάδα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και την ανάπτυξη σε ισχνά επίπεδα, μετά από τριετή αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, καλό θα είναι το ξέρουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά που έχουμε να περιμένουμε.
Διότι αργά ή γρήγορα η υπομονή και η κατανόηση θα εξαντληθούν και τότε η οργή, η απογοήτευση και τα αδιέξοδα που σήμερα καταγράφονται στις μετρήσεις, θα εκφραστούν στην πράξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την συνοχή της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου