Ρίσκο…

ρίσκο-503660

Μεγάλο ρίσκο η επιλογή του πρωθυπουργού να προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επιλογή του να καλέσει τους πολίτες δια της ψήφου τους στην κάλπη να στηρίξουν ή όχι τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ενέχει πολιτικά τον κίνδυνο για το κυβερνών κόμμα να πέσει στην «παγίδα» που τόσο καιρό προσπαθούσαν να αποφύγουν τα στελέχη του, να μην απολογούνται για το μνημόνιο και τα μέτρα της τρόικας.

Όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με την Ν.Δ πρώτη και καλύτερη, επιλέγει να σαλπίσει… προεκλογική εκστρατεία αντιμνημονίου, τακτική την οποία φαίνεται να υιοθετούν και τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, ποια ανάγκη είναι αυτή άραγε που παρακίνησε τον πρωθυπουργό από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χθες … να «ρίξει νερό» στο μύλο τους;

Φορτώνονται θέλουν δεν θέλουν ή υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ… αλλαγές και μέτωπα που καμία θέση δεν θα έπρεπε να έχουν στο δημόσιο διάλογο για τον Καλλικράτη και τη νέα δομή της Αυτοδιοίκησης στη νέα αυτή σελίδα που ανοίγεται μπροστά, υπό την έννοια ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που θα έπρεπε να κυριαρχεί η συζήτηση και ο προβληματισμός για τα τοπικά πράγματα.

«Φάουλ» πολιτικό και επικοινωνιακό που τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι θα «κοστίσει» στο ΠΑΣΟΚ και εάν μη τι άλλο θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους υποψηφίους του αφενός. Αφετέρου όμως και πέρα από τις κομματικές σκοπιμότητες ή το ενδεχόμενο συσπείρωσης που βλέπει πίσω από αυτή την πολιτική επιλογή ο πρωθυπουργός, υπάρχουν και τα πραγματικά προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Αυτά για τα οποία περιμένουμε εναγωνίως τους υποψηφίους όλων των κομμάτων να μιλήσουν, να πάρουν δημόσια θέση εκφράζοντας τις δικές τους προτάσεις, ώστε να μην πάμε σαν όχλος διαμαρτυρόμενος ή πολλά υποσχόμενος να ψηφίσουμε το Νοέμβριο.

Πέρα από την όποια επιλογή έχει κάνει το κυβερνών κόμμα ή η αντιπολίτευση, εμείς ως πολίτες οφείλουμε να επιβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, να ακουστούν κυρίως προτάσεις και προγράμματα που θα απαντούν στα πραγματικά σημερινά προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Μπορεί η καθημερινότητά μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μέτρα της τρόικας, όμως υπάρχουν και άλλα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, τη νέα εκκίνηση των καινούργιων δήμων υπό το πρίσμα πλέον του Καλλικράτη. Εάν αυτή η κουβέντα δεν γίνει, τότε οι πολίτες σίγουρα δεν θα γίνουν σοφότεροι και επιπλέον θα οδηγηθούν για μία ακόμη φορά στις κάλπες, επηρεασμένοι από τα κομματικά κελεύσματα. Ψάχνοντας όμως από τις 15 Νοεμβρίου και μετά τις λύσεις…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου