Οι Έλληνες και το …πεντάλ

οι-έλληνες-και-το-πεντάλ-378156

Τελικά οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι έχουν μπει για τα καλά στο πετσί της νοοτροπίας των Ελλήνων. Μας έχουν πλέον τόσο καλά διαβάσει, ώστε να μπορούν χρησιμοποιώντας την απλή ελληνική να καθορίσουν το μέλλον μας.

Όπως έκανε ο κατά τα άλλα φίλος της Ελλάδας Πιέρ Μοσκοβισί, που μας συνέστησε να συνεχίσουμε το πεντάλ…. για να υπάρχουμε ως χώρα.

Η φράση «ζωή ποδήλατο» είχε πάντα αρνητική χροιά. Λέμε: «μου έχεις κάνει τη ζωή ποδήλατο», εννοώντας με έχεις ταλαιπωρήσει, μου έχεις βγάλει την πίστη.

Για αυτό ακριβώς μας προετοίμασε λοιπόν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τον πραγματικό ρόλο που εξακολουθούν να έχουν οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε το ποδήλατο, πρέπει να συνεχίσουμε με προσπάθειες με μεταρρυθμίσεις. Η γ’ αξιολόγηση αφορά υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί συν κάποιες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιλεχθούν. Άλλα έχουν ήδη γίνει, όμως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι όλα έχουν γίνει, και έτσι πρέπει να είμαστε σε πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα. Αλλά μη χαλαρώσουμε πολύ», ήταν τα λόγια του.

Μας κούνησε με ευγενικό -δεν λέω- τρόπο για μία ακόμη φορά το δάχτυλο, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι θα συνεχίσουν να μας κάνουν «τη ζωή ποδήλατο» σε απλά ελληνικά.

Δεν αρκούν τα επτά χρόνια στα οποία η ζωή των Ελλήνων έγινε ποδήλατο… το πεντάλ πρέπει να συνεχιστεί, μας είπε ουσιαστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όχι εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη αλλά την άποψη που έχει το σύνολο των δανειστών μας.

Και τα λόγια του έχουν διπλή σημασία, αν σκεφτεί κανείς πως ελέχθησαν την ημέρα που η χώρα βγήκε στις αγορές και που υποτίθεται ότι αυτή η έξοδος αποτελεί ένα πρώτο σοβαρό βήμα για σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης.

Έφτανε μόνο αυτή η αποστροφή του κ. Μοσκοβισί για να σταματήσει κανείς να τρέφει αυταπάτες ότι τη γλυτώσαμε. Είναι πλέον σαφές πως αυτό που προέχει για τους δανειστές είναι η ευημερία των αριθμών, και για τους ανθρώπους… βλέπουμε.

Για να ευημερήσουν λοιπόν οι αριθμοί και να βγαίνουν οι λογαριασμοί στα βιβλία των δανειστών, πρέπει να συνεχίσουμε να «πληρώνουμε» σε θυσίες και προσωπικό κόστος ο κάθε πολίτης χωριστά.

Δεν ξέρω αν ο κ. Μοσκοβισί έφυγε ικανοποιημένος από την Αθήνα ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι πως όσα είπε είναι σε πλήρη διάσταση με το κλίμα που επιχείρησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει. Και επειδή ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ δεν παίζει… άδραξε την ευκαιρία να πει όσα είπε ενώπιον του πρωθυπουργού. Όλα τα άλλα είναι απλά «να’ χαμε να λέγαμε», που λέει και ο λαός, ο οποίος θέλοντας και μη θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών που επιμένουν να του κάνουν «τη ζωή ποδήλατο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου