ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία μέσα στο κατακαλόκαιρο

ψυχρολουσία-μέσα-στο-κατακαλόκαιρο-378209

Ειδοποιητήρια για οφειλές στον ΟΓΑ κάτω από 5.000 ευρώ σε αγρότες

Ψυχρολουσία για τους αγρότες -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών- συνιστούν τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ, ποσών κάτω από 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τόσο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και σε έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΓΑ, έχουν καταφτάσει τα πρώτα ειδοποιητήρια µαζικά στα σπίτια παραγωγών µε εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό τους ταµείο.

Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγροτικές περιοχές, εν µέσω καλλιεργητικής σεζόν.

Σημειώνεται πως τα ειδοποιητήρια αυτά αφορούν ακόμη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, την ώρα που οι περισσότεροι από τους οφειλέτες αγρότες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην προωθούμενη ρύθμιση, που σύμφωνα με τον ΟΓΑ θα προβλέπει πως τα ποσά μέχρι 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους ενδιαφερόμενους αγρότες σε έως και 36 δόσεις, ενώ για υψηλότερα χρέη, μέχρι 20.000, θα υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης σε έως και 120 δόσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ από τις αρχές του 2017, τόσο προς τον ΟΓΑ όσο και το ΙΚΑ.

«Το είχαμε προβλέψει εξαρχής πως η επιλογή για τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών κάτω των 5.000 ευρώ θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της υπαίθρου. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, δημιουργείται ασφυκτικός κλοιός γύρω από τους παραγωγούς και καλλιεργητές της γης», σημείωσε ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Νίκος Αγγελής.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή στα αιτήματα τα οποία έχει θέσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει να ισχύσει ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια-δυο φορές τον χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση. Επίσης διεκδικεί την κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καθώς και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου