ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαράντα χρόνια… μουσικής διαδρομής

σαράντα-χρόνια-μουσικής-διαδρομής-392299

Παιδί πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη ο Κώστας Κοτσιώλης, επέστρεψε στην Ελλάδα και κατάφερε να κάνει τον κόσμο της μουσικής να μιλάει για αυτόν. Το όνομά του κατατάσσεται μεταξύ των πιο διακεκριμένων κιθαρίστων στη γενιά του, έχει όμως συνδεθεί και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Είναι ο αυθεντικός δημιουργός του πλέον φημισμένου μουσικού θεσμού που ξεκίνησε το 1978, και που ξεκινά σήμερα Κυριακή το πενθήμερο ταξίδι του στον Βόλο.

Η πόλη, από σήμερα μέχρι και τις 21 Ιουλίου, έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ και θα ακουστεί στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Το φετινό φεστιβάλ όμως είναι ξεχωριστό και για κάτι άλλο.

Παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στο Φεστιβάλ, που ήταν 12 και 13 χρονών όταν ήρθαν για πρώτη φορά στον Βόλο και σήμερα είναι σπουδαίοι σολίστ, θα συνυπάρξουν σε μία μουσική πανδαισία που όμοιά της οι φίλοι της μουσικής δεν έχουν απολαύσει.

Το Φεστιβάλ φέτος τιμά με την παρουσία του ο Leo Brouwer που είναι και επίτιμος δημότης της πόλης. Αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Κώστα Κοτσιώλη. Η παρουσία του και μόνο «λαμπραίνει» το πενθήμερο μουσικό ταξίδι του Φεστιβάλ. Μαζί του στον Βόλο, για να τιμήσουν τον Κώστα Κοτσιώλη και το 34ο Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, θα βρεθούν διακεκριμένοι κιθαρίστες από το Φεστιβάλ του Έστεργκομ της Ουγγαρίας. Όπως επίσης ο Χρήστος Σαββόπουλος, Κύπριος που το 1977 όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ είχε ταξιδέψει από τη Βαρσοβία για να παίξει και ήταν ο πρώτος νικητής στον διαγωνισμό κιθάρας του Βόλου. Παρών και ο Hubbert Käppel που πλέον διδάσκει στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, ο Georg Schmitz, διευθυντής στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κιθάρας της Ευρώπης, στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, καθώς επίσης και ο Νότης Μαυρουδής.

Χωρίς αναστολές απέναντι στις στρεβλώσεις

Ο Κώστας Κοτσιώλης, όταν μιλάει για το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου λάμπει από χαρά. Είναι το δημιούργημά του. Είναι το «παιδί του» όπως λέει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χωρίς να κρύβει την πίκρα του, διότι όπως λέει ορισμένοι έσπευσαν να οικειοποιηθούν πράγματα που δεν τους ανήκαν και για τα οποία ήδη έχει μιλήσει η Δικαιοσύνη. «Δυστυχώς στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι. Δεν είναι όμως έτσι. Ο κόσμος γνωρίζει ποιο είναι το αυθεντικό Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Η αλήθεια πάντα μιλάει. Όσο και να προσπαθούν ορισμένοι να πουλήσουν αυθεντικότητα έρχεται η αλήθεια και τους διαψεύδει», σημειώνει ο ίδιος γεμάτος ικανοποίηση για την καταξίωση που γνωρίζει στον κόσμο της κιθάρας το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.

Ασυμβίβαστος ο ίδιος, έχει περάσει και στους μαθητές και συνεργάτες του το ίδιο πνεύμα. Δεν κάνει εκπτώσεις και δεν πρόκειται ποτέ να ενστερνιστεί την άποψη όσων πιστεύουν πως

όλοι μπορούν να παίξουν το ίδιο καλά. «Ο δάσκαλος έχει την υποχρέωση να εμφυσήσει στον μαθητή του την αγάπη για τη μουσική.

Την αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Από εκεί και πέρα έγκειται στην προσωπικότητα του καθένα πως θα τα διαχειριστεί όλα αυτά, ποιες προτεραιότητες θα βάλει και τους στόχους που θα έχει», προσθέτει ο ίδιος.

Δεν κρύβει βέβαια και την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και ιδίως από το γεγονός ότι αντί η κρίση να γίνει ευκαιρία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, οι στρεβλώσεις παραμένουν κυρίαρχες.

«Οι περισσότεροι ρίχνουν το φταίξιμο στους πολιτικούς. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς την προσωπική ευθύνη που έχει όταν συνέβαλε για να αναπτυχθούν πελατειακές σχέσεις και όταν τροφοδότησε με στρεβλά στοιχεία το σύστημα», λέει χωρίς αναστολές.

Η επόμενη μέρα

Μπορεί το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου να είναι «το παιδί» του Κώστα Κοτσιώλη, ο ίδιος όμως δεν έχει εμμονές. Ικανοποιημένος αλλά και

πλήρως δικαιωμένος για το δημιούργημά του προετοιμάζει ήδη την επόμενη μέρα.

«Επιθυμώ να αφήσω το Φεστιβάλ παρακαταθήκη σ’ αυτόν τον τόπο. Ο σκοπός μου δεν είναι να μείνω εσαεί. Όταν θα φύγω, είτε γιατί θα περάσουν τα χρόνια, είτε γιατί θα κουραστώ, το Φεστιβάλ πρέπει να συνεχίσει. Ήδη προετοιμάζεται η επόμενη μέρα και η διάδοχη κατάσταση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου δεν είναι απλά ένα μουσικό δρώμενο. Θεωρείται από τα πιο παλιά και φημισμένα φεστιβάλ στον κόσμο. Μόνο του Μερτζ στη Μπρατισλάβα, μετράει περισσότερα χρόνια από του Βόλου.

Και μπορεί να υπήρξε μία πρόσκαιρη διακοπή την πενταετία 2010-2015 λόγω της κρίσης, όμως ο θεσμός άντεξε. Η αγάπη του κόσμου και η ποιότητα που παρέμεινε αναλλοίωτη στον χρόνο αποτέλεσαν και πάλι το λάκτισμα για τον αναγνωρισμένο διεθνώς καλλιτέχνη να πιάσει το νήμα… από την αρχή και να επανέλθει δριμύτερος, όπως λένε οι συνεργάτες του.

To πρόγραμμα

Αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι 21 Ιουλίου το 34ο Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου EG-TA- Hellas (Ευρωπαϊκή ένωση καθηγητών κιθάρας- ΕΛΛΑΣ), με διευθυντή τον Κώστα Κοτσιώλη, στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο). Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ καταγράφονται συναυλίες στις 16, 17, 18 και 20 Ιουλίου στις 20.30, και την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 20.30 διοργανώνεται συναυλία – αφιέρωμα στον LEO BROUWER. Η Academica orchestra ερμηνεύει το «Concierto de Volos» με σολίστ τον Κώστα Κοτσιώλη και διευθυντή ορχήστρας τον Νίκο Αθηναίο. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

“Who is who”

Mε τις πολυάριθμες περιοδείες του σε όλο τον κόσμο και με την αποδοχή του από κοινό και μουσικοκριτικούς, ο Κώστας Κοτσιώλης θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες σήμερα, και ο ιδανικότερος ερμηνευτής των έργων του σημαντικότερου συνθέτη για κιθάρα του 20ου αιώνα, Leo Brouwer.

Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, όπως Auditorium de Madrid, Grant Auditorium Radio France, Concertgebouw Amsterdam, Concert Hall BBC, Alte Oper Frankfurt, Palais de Beaux Arts Brussels, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο κ.ά., συμπράττοντας με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, όπως Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, των Παρισίων, των Βρυξελλών, του BBC, The Jungle Deutsche Philarmonie, τους σολίστες της Σόφιας και του Βελιγραδίου, τη συμφωνική ορχήστρα της Βασ. Σοφίας της Μαδρίτης, της Κόρδοβας, των Καννών, της Λιθουανίας κ.ά.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κιθάρας του κόσμου όπως της Κόρδοβας, της Λιέγης, των Καναρίων Νήσων, της Τιχουάνας, της Αβάνας, του Λεβερκούζεν, της Μαρτινίκας, του GFA, των Ηνωμένων Πολιτειών κ.ά.

Έχει συνεργαστεί σε κοινές συναυλίες με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι John Williams, John McLaughlin, Μαρία Φαραντούρη, Milva, Jose Antonio Rodriguez, Patrice Fontanarosa. Μεγάλοι συνθέτες της κιθάρας του έχουν αφιερώσει έργα τους, όπως οι Leo Brouwer, Ernesto Cordero, Sergio Assad ενώ έχει κάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις συνθετών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Θόδωρος Αντωνίου κ.ά.

Έχει διδάξει σε σεμινάρια σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Μουσικές Ακαδημίες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου