Η Λερναία Υδρα της γραφειοκρατίας

η-λερναία-υδρα-της-γραφειοκρατίας-392330

Δεν μας έφτανε η κρίση, κάνουμε και ό,τι μπορούμε προκειμένου να επιτείνουμε την αρνητική εικόνα ως χώρα

Χρόνια ολόκληρα θυμάμαι τις κυβερνήσεις να δεσμεύονται πως θα αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία. Κι όμως, ακόμη η μάχη σε αυτόν τον τομέα -όπως και σε άλλους δηλαδή- όχι μόνο δεν έχει κερδηθεί αλλά είναι και αδυσώπητη.

Διότι όταν οι συνέπειες κοστίζουν στο κοινωνικό σύνολο, τότε οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα πως αυτή η χώρα δεν έχει ελπίδα.

Όταν για παράδειγμα γίνεται μία μεγάλη δωρεά από την ΕΒΟΛ ενός ασθενοφόρου στο ΕΣΥ, για να καλυφθούν οι ανάγκες μίας μεγάλης περιοχής, δεν είναι δυνατόν οι κρατικές υπηρεσίες να θέλουν δυόμιση μήνες για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ώστε το ασθενοφόρο να μπορεί να κινηθεί.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αν συνέβαινε αυτό θα είχε χαλάσει ο κόσμος. Και όμως στο Βελεστίνο περίμεναν από τις αρχές Μαΐου μέχρι μόλις προχθές, για να πιστοποιηθεί και να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το νέο απόκτημα του Κέντρου Υγείας.

Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα γραφειοκρατικής τρέλας που καθημερινά ταλαιπωρούν ιδιώτες, συλλόγους, επιχειρήσεις που θέλουν να συνδράμουν το κράτος αλλά και να συνεισφέρουν σε αυτό.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον τομέα των επενδύσεων. Τρία χρόνια και… περιμένουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα υδατοδρόμια στη χώρα. Το περιβόητο νομοσχέδιο πηγαινοέρχεται από υπουργείο σε υπουργείο, και μετά από ένα χρόνο δημόσιας διαβούλευσης, πολλών περιπετειών και άλλων τόσων ανέξοδων δεσμεύσεων, μόλις προχθές το Κυβερνητικό Συμβούλιο έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η θερινή ωστόσο σεζόν για φέτος έχει χαθεί, και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων καλό φθινόπωρο, ώστε να μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή τον σχεδιασμό τους.

Αυτά τα δύο παραδείγματα είναι τόσο τρανταχτά που δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα παραπάνω για να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν μας έφτανε η κρίση, κάνουμε και ό,τι μπορούμε προκειμένου να επιτείνουμε την αρνητική εικόνα ως χώρα. Διότι αν η Πολιτεία δεν ξυπνήσει να αντιληφθεί ότι πρέπει να πιάσει «τον ταύρο από τα κέρατα», η γραφειοκρατία θα γιγαντώνεται ως Λερναία Ύδρα και θα συνεχίσει να πνίγει ό,τι καλό πάει να γεννηθεί. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου