ΤΟΠΙΚΑ

Με βολιώτικες ρίζες ο υπουργός Εμπορίου της Μελβούρνης

με-βολιώτικες-ρίζες-ο-υπουργός-εμπορί-392520

Το «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις έναν Βολιώτη από κάτω…», βρίσκει εφαρμογή στο πρόσωπο του Φίλιππου Δαλιδάκη. Δεύτερης γενιάς ομογενής Βολιώτης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, κατάφερε στα 41 του χρόνια να εκλεγεί όχι μόνο βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, αλλά και να αναλάβει τη νευραλγική θέση του υπουργού Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Εμπορίου. Εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνει τις διακοπές του στον Βόλο μαζί με την Αυστραλή σύζυγο και τα δύο του παιδιά, τον πατέρα του Γιώργο, βέρο Βολιώτη, και τη μητέρα του η οποία είναι επίσης Αυστραλή.

Εκλέχτηκε βουλευτής της Βικτώριας πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2014 με το κόμμα των Εργατικών (Σοσιαλιστικό κόμμα) και από τον Ιούλιο του 2015 έχει αναλάβει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ο γνωστός σιδηροδρομικός και πρόεδρος της ΕΕΣΣΤΥ Γιάννης Αντωνιάδης, είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας Δαλιδάκη με τον Βόλο. Πρώτος ξάδερφος με τον πατέρα του υπουργού και θείος του ίδιου. Έχει αναλάβει την περιήγησή τους στην πόλη και το Πήλιο. Περνούν ατέλειωτες ώρες μαζί συζητώντας για την Ελλάδα, την κρίση, τις προσπάθειες που γίνονται για να βγει η χώρα στο ξέφωτο.

Σε μία εκ βαθέων συζήτηση με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Φίλιππος Δαλιδάκης, ως υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Εμπορίου της κυβέρνησης της Βικτώριας, εμφανίζεται αισιόδοξος πως η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί αν και εφόσον όμως συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όροι. Μιλάει με πολύ αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Βόλο αλλά και την Ελλάδα. Δηλώνει ανοιχτός να βοηθήσει ακόμη και στην προσέλκυση επενδύσεων από τη χώρα του, ωστόσο αυτό που σε κερδίζει στον ίδιο όσο προχωρά η κουβέντα, είναι η ωριμότητα με την οποία προσεγγίζει πολιτικά τα πράγματα, αν και είναι μόλις 41 χρονών.

Το τριήμερο 24-26 Ιουλίου ο κ. Δαλιδάκης θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις εργασίες που θα φιλοξενήσει η Ελληνική Βουλή συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες Βουλευτές της Ομογένειας ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνεται μάλιστα στον κατάλογο των ομιλητών του συνεδρίου και αναμένεται να μεταφέρει τις εμπειρίες από την διακυβέρνηση της χώρας του στον τομέα της ανάπτυξης και του εμπορίου.

Η Ελλάδα μπορεί…

Σύμφωνα με τον 41χρονο υπουργό της Βικτώριας, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η κρίση στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά αυτονόητα πράγματα, τα οποία πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει για να επανέλθει στην κανονικότητα. Είναι αυτονόητο καταρχήν πως η πορεία της θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Επίσης θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα. Μα πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο φορολογίας», τόνισε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Όλα τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα γενναίο άνοιγμα σε νέες μεγάλες αγορές στον τουρισμό, όπως είναι η Αυστραλία και η Κίνα, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως απαραίτητη προϋπόθεση πριν από αυτό είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές. «Με τις ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν σήμερα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι κινέζοι και οι αυστραλοί είναι τουρίστες υψηλών απαιτήσεων. Δίνουν μεγάλο βάρος στην ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία, να δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις για ξενοδοχειακά συγκροτήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτού του είδους τον τουρισμό», προσθέτει ο κ. Δαλιδάκης.

Στην κουβέντα μας μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τόσο τον Βόλο όσο και τα γειτονικά Μετέωρα, τα οποία επισκέφτηκε πρόσφατα. «Ο Βόλος, το Πήλιο αλλά και τα Μετέωρα είναι περιοχές πανέμορφες που έχουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσουν στον τουρισμό. Λείπουν όμως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τουρίστες από μεγάλες αγορές όπως η Κίνα ή η Αυστραλία. Οι πόλεις πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές για να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ξένους», παρατηρεί επίσης ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Τόσο σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση, όσο και σε τοπικό επίπεδο οι αρμόδιοι, πρέπει να επικεντρώσουν την προσήλωσή τους σε πέντε βασικά πράγματα για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Οι Έλληνες νεομετανάστες

Η Αυστραλία είναι από τις ηπείρους που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων νεομεταναστών, που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δαλιδάκη, αυτό το κύμα ανακόπηκε με ευθύνη όπως λέει της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αυστηροποίησε το πλαίσιο των διαδικασιών για όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν στη μακρινή Αυστραλία για εργασία.« Είναι λάθος αυτό, θα πρέπει όλοι κάτι να κάνουμε για να βοηθήσουμε ειδικά τους νέους ανθρώπους να εξασφαλίσουν μία καλύτερη τύχη. Με 40% ανεργία στους νέους δεν πρέπει να υπάρχουν εμμονές. Πρέπει να αναζητούνται λύσεις και συμμαχίες. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται μόνο με τη Γερμανία και να εξετάσει με ποιους τρόπους θα βοηθήσει να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι μπορεί να βελτιωθούν τα πράγματα», υπογραμμίζει ο κ. Δαλιδάκης, εκφράζοντας επίσης το παράπονο, διότι εδώ και πολλά χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, την ώρα που στη μακρινή αυτή ήπειρο ζει και δραστηριοποιείται μία από τις μεγαλύτερες παροικίες της ελληνικής ομογένειας ανά τον κόσμο.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΡΙΖΕΣ

«Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας»

Ο Φίλιππος Δαλιδάκης, από την πρώτη μέρα που έφτασε στον Βόλο μαζί με την οικογένειά του και τους γονείς του, έσπευσε να επισκεφτεί για μία ακόμη φορά όλα τα μέρη στην πόλη που είναι «συνδεμένα» με την ιστορία της οικογένειάς. Το πατρικό σπίτι του πατέρα του Γιώργου στην οδό Όγλ όπου λειτουργούσε για πολλά χρόνια το γνωστό μπαράκι Marabou, τους οικογενειακούς τάφους των παππούδων στα Κάτω Λεχώνια αλλά και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στην οδό Γκλαβάνη με Γαλλίας, από όπου αποφοίτησε ο πατέρας του Γιώργος.

Ο Φ. Δαλιδάκης μαζί με τον πατέρα του Γιώργο και τον θείο του Γ. Αντωνιάδη

Συγκινημένος τόσο ο ίδιος ο Φίλιππος όσο και ο 80χρονος σήμερα κ. Γιώργος που μπαίνει στην κουβέντα μας για να θυμίσει τα δικά του παιδικά χρόνια στον Βόλο. Στο πατρικό σπίτι, στο δημοτικό σχολείο, αργότερα στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και στο Οικονομικό.

Μέχρι το 1966 που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο κ. Γιώργος Δαλιδάκης ταξίδεψε σχεδόν σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας στα καράβια. Πρώτα σε φορτηγά και μετά σε επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια. Αφού ξεμπάρκαρε ασχολήθηκε με τα οικονομικά, αναλαμβάνοντας μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Αυστραλίας. Δούλεψε για περισσότερα από 51 χρόνια, και τώρα μαζί με τη σύζυγό του απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογένειας μαζί με τα παιδιά του, τον Φίλιππο, την Μαρίνα και τις οικογένειές τους.

«Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας. Καμαρώνω που έχω βολιώτικες ρίζες», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Φίλιππος Δαλιδάκης, έχοντας δίπλα του τον πατέρα του Γιώργο και το θείο του Γιάννη Αντωνιάδη, για τον οποίο εκφράζει όχι μόνο την αγάπη του αλλά και τον θαυμασμό του. «Ο Γιάννης είναι η οικογένειά μας. Χαίρομαι που αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις στον σιδηρόδρομο, έχοντας αναλάβει μία σημαντική θέση ευθύνης. Για μένα είναι ακόμη ένας λόγος που θέλω να βοηθήσω την πόλη μου και την πατρίδα μας», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου