Η ελπίδα της ζωής μέσα από μία γενναία απόφαση

η-ελπίδα-της-ζωής-μέσα-από-μία-γενναία-α-394631

Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον ώστε να γίνει δότης οργάνων

«Φανταστείτε τη πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή». Είναι το μότο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσεων που απευθύνεται σε όλους μας.

Θέλει να μας μυήσει στην ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών. Να συνδεθεί
με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και να καθιερωθεί ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου προσπαθούν να εξισορροπήσουν το γεγονός ότι ως χώρα υπολειπόμαστε την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με τις δωρεές.

Θεωρητικά, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της δωρεάς οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.

Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όπως λέει και ο Ε.Ο.Μ. ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωριθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;

Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο.

Χρειάζεται μεγαλείο ψυχής. Είναι γενναίοι όσοι παίρνουν την απόφαση, παρά τον πόνο τους όταν χάνουν τους ανθρώπους τους, να δωρίσουν τα όργανά τους. Είναι αλτρουισμός, όσο είσαι ακόμη καλά να γίνεις δωρητής οργάνων.

Το κάλεσμα που κάνει ο Ε.Ο.Μ. είναι πάντα επίκαιρο. Εμείς το επαναφέρουμε με αφορμή την 60χρονη Βολιώτισσα, που με το θάνατό της έσωσε πέντε συνανθρώπους. Να’ ναι καλά εκεί ψηλά στον ουρανό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου