Η προστιθέμενη αξία στην οικονομία

η-προστιθέμενη-αξία-στην-οικονομία-399736

Οποιαδήποτε προσδοκία ανάκαμψης μέσα από τη λιτότητα μοιραία θα διαψευστεί. Το δείχνει άλλωστε αυτό η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσα από τον κρατικό κορβανά ή εθνικοποιώντας ιδιωτικές επιχειρήσεις, την ώρα που το κράτος θα έπρεπε να έχει -αν επιθυμεί- την υψηλή επίβλεψη, συμπράττοντας όμως με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι νέες επενδύσεις να δώσουν και έσοδα στην οικονομία αλλά και μεροκάματο στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Μπορεί να ακούγεται μονότονο, όμως εδώ που φτάσαμε οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας περνούν μέσα από νέες επενδύσεις γιατί μόνο αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε μία οικονομία που βρίσκεται σε άπνοια χρόνια τώρα.

Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε καθημερινά το μέλλον της οικονομίας, είτε με ενστάσεις που παραπέμπουν σε ιδεοληψίες μίας άλλης εποχής, είτε με πολιτικές που διώχνουν αντί να προσελκύουν νέους επενδυτές.

Πρέπει να υπάρξει σαφή στρατηγική και στόχευση στην επιστροφή των δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδα ικανοποιητικά σε σχέση με το ΑΕΠ ώστε να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή , να αρχίσουν τα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά μας. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει ο οικονομικός Τύπος καθημερινά.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη εξαρχής, όμως έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά της, κυρίως με αύξηση φόρων. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων, που καταστρέφουν καθημερινά την οικονομία, θα πρέπει να τερματιστούν και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο κυρίως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι περισσότερο από απαραίτητο να μειωθούν αντί να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα.

Οποιαδήποτε προσδοκία ανάκαμψης μέσα από τη λιτότητα μοιραία θα διαψευστεί. Το δείχνει αυτό η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν χρειάζεται να περάσουν και άλλα τόσα, για να συνειδητοποιήσουμε πως αν δεν δράσουμε εγκαίρως θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου