Να πάρουν σάρκα και οστά οι εξαγγελίες

να-πάρουν-σάρκα-και-οστά-οι-εξαγγελίες-410041

Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα, οι περικοπές που έχουν υποστεί οι δομές υγείας σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό είναι μεγάλες

Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπ. Υγείας συνοδεύτηκαν και από εξαγγελίες για προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στο ΠΕΔΥ. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, και που φυσικά ξεκινούν και τελειώνουν… θα λέγαμε στην υποστελέχωση. Διότι αν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και -όπου χρειάζεται- διοικητικό προσωπικό, σίγουρα θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας προς ασφαλισμένους και ασθενείς.

Μάλλιασε η γλώσσα γιατρών, νοσηλευτών και συνδικαλιστών τα τελευταία επτά χρόνια να ζητούν προσλήψεις. Έγιναν πολλές φορές κακοί, ενίοτε υπερβολικοί, προκειμένου να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο χώρος της υγείας είναι ο πλέον ευαίσθητος, για αυτό και πολλές φορές τα προβλήματα μεγεθύνονται. Όταν έχεις να κάνεις με ασθενείς, εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωση να διεκδικήσεις, να φωνάξεις, να πιέσεις για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα, οι περικοπές που έχουν υποστεί οι δομές υγείας σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό είναι μεγάλες. Ήταν από τα πρώτα θύματα των επιζήμιων πολιτικών, με αποτέλεσμα από το «πάρτι» που γινόταν τη δεκαετία του 2000 να έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη, όπου πλέον όλα εγκρίνονται και εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο.

Τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και το ΠΕΔΥ χρειάζονται όχι απλά ενέσεις για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους αλλά ουσιαστική στήριξη. Με αποσπασματικές λύσεις το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ριζικά και η υγεία αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ριζικές λύσεις.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κλινικές που σήμερα είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, για να δουλέψουν τα εξωτερικά ιατρεία σε όλες τις ειδικότητες αλλά και για να υπάρξουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, είτε στα νοσοκομεία είτε στο ΠΕΔΥ.

Ασφαλώς και είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ιατρεία γειτονιάς (τοπικές μονάδες υγείας) όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται ενίσχυση με νέο προσωπικό γιατρών.

Οι εξαγγελίες καταγράφηκαν, για να πάρουν όμως σάρκα και οστά η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, παρά τους περιορισμούς που θέτουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έπρεπε να έχουν γίνει… χθες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου