Χρειαζόμαστε περισσότερες ανάσες

χρειαζόμαστε-περισσότερες-ανάσες-412013

Xρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, αν πραγματικά θέλουμε το τέλος του 2017 να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από την κρίση και την αλλαγή πορείας

H έρευνα που κατέδειξε ότι οι Έλληνες δουλεύουν μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου για να πληρώνουν φόρους και άλλες υποχρεώσεις, ήταν πράγματι το αποκορύφωμα στο δύσκολο διάβα της πλειοψηφίας των Ελλήνων τα τελευταία επτά χρόνια.

Και κάθε φορά επικρατεί η άποψη πως «κάθε πέρσι και καλύτερα». Και όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς τη συνεχόμενη καθίζηση της αγοράς, την αύξηση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, την παρατεινόμενη ύφεση.

Η αγορά είναι σε πτώση, η κοινωνία ασφυκτιά κάτω από το βάρος υπερβολικών απαιτήσεων εξαιτίας της εμμονής σε μία πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, αν και έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και αναποτελεσματική.

Ενώ θα έπρεπε να δοθούν «ανάσες» σε φορολογούμενους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, διότι πλέον δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο η είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα τα ¾ του χρόνου δουλεύουμε απλώς για να πληρώνουμε το δημόσιο.

Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι μόνο με την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων μπορεί αυτή η χώρα να ελπίζει σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος και σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη. Και βεβαίως να αρθούν επιτέλους οι τραπεζικοί περιορισμοί, καθώς συνεχίζουν και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία της αγοράς.

Δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, η πραγματική οικονομία δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Οι ενέργειες του οικονομικού επιτελείου πρέπει να άμεσες, να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να χαρακτηρίζονται από μία συνέχεια και να μην είναι αποσπασματικές.

Αρκεί οι κυβερνώντες να δείξουν ότι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ότι έχουν επιτέλους τη διάθεση να ακούσουν αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι οι παραγωγικές δυνάμεις, οι άνθρωποι της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

Xρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, αν πραγματικά θέλουμε το τέλος του 2017 να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από την κρίση και την αλλαγή πορείας. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Διαφορετικά και πάλι τέτοια εποχή του χρόνου θα λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου