Τα οξύμωρα των ελέγχων και το χρέος του Υπ. Εργασίας

τα-οξύμωρα-των-ελέγχων-και-το-χρέος-του-431066

Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει αφενός να προστατέψει το προσωπικό που κάνει τους ελέγχους, και αφετέρου να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά τα πρόστιμα

Είναι γεγονός ότι τα πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις παραβάσεις που καταγράφονται στις επιχειρήσεις, είναι εξοντωτικά. Για παράδειγμα, ακόμη και η πιο στιβαρή επιχείρηση είναι δύσκολο πλέον να πληρώσει 9.000 ή 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Με μαθηματική ακρίβεια -αν όχι αμέσως- θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Για αυτό και είναι οξύμωρο, αφενός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που επιμένουν να καταστρατηγούν τη νομοθεσία, ενώ θα μπορούσε να γλιτώσουν το πρόστιμο ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο, και αφετέρου ότι το Υπ. Εργασίας, ενώ ξέρει ότι δύσκολα πληρώνονται τέτοια πρόστιμα, δεν προχωρά σε μείωση των ποσών, ώστε και οι παραβάτες να τιμωρούνται αλλά και οι επιχειρήσεις να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Αυτά όσον αφορά τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, διότι υπάρχει και ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας. Οι εργαζόμενοι που απαρτίζουν αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και οι οποίοι πολλές φορές δέχονται απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακίζονται και βρίσκονται αντιμέτωποι πολλές φορές με την οργή εργοδοτών. Σε άλλες σελίδες του «Τ», προς επίρρωση των παραπάνω, φιλοξενείται σχετικό ρεπορτάζ με επεισοδιακό έλεγχο που έγινε στον Βόλο και για την ολοκλήρωση του οποίου ζητήθηκε μέχρι η συνδρομή της αστυνομίας, ώστε να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση.

Αν μιλήσει κανείς με το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας ή με ελεγκτές του ΙΚΑ, θα διαπιστώσει ότι αρκετές φορές σημειώνονται ανάλογα συμβάντα. Το φαινόμενο έχει μάλιστα αυξητική τάση, όπως υποστηρίζουν όσοι υπάλληλοι συμμετέχουν σε συνεργεία που πραγματοποιούν ελέγχους.

Αυτό αποδεικνύει από τη μία την ιδιαιτερότητα της εργασίας και την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της παραβατικότητας, και από την άλλη το αδιέξοδο επιχειρήσεων που, προκειμένου να παραμείνουν όρθιες, επιλέγουν να παραβαίνουν τον νόμο πληρώνοντας τσουχτερά πρόστιμα.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτή την κατάσταση. Οφείλει αφενός να προστατέψει το προσωπικό που κάνει τους ελέγχους, και αφετέρου να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά τα πρόστιμα. Η αδήλωτη εργασία έχει εξελιχτεί πλέον σε Λερναία Ύδρα. Ασφαλώς και είναι παράνομο και απάνθρωπο ταυτόχρονα εργαζόμενοι που δουλεύουν να «είναι αόρατοι», να μην ασφαλίζονται και έτσι να χάνουν όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτό. Τα πρόστιμα όμως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Το Υπ. Εργασίας οφείλει να ξαναδεί το ύψος των ποσών που βεβαιώνονται. Στο κάτω-κάτω, υπό άλλες συνθήκες ελήφθησαν οι υπουργικές αποφάσεις πριν από λίγα χρόνια και άλλα τα δεδομένα σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου