Η βίαιη προσαρμογή της ζωής μας…

η-βίαιη-προσαρμογή-της-ζωής-μας-496500

Μπορεί «η εγχείρηση να πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε». Κάπως έτσι περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του χθες το πρακτορείο «Associated Press» την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Και πραγματικά δεν έχει καμία δόση υπερβολής η εκτίμηση του συντάκτη, αφού τα όσα περιγράφει αποτελούν μία πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων σε όλους τους κλάδους.
Μπορεί και είναι φυσικά θετικό ότι το πολυδιαφημισμένο έλλειμμα έχει πτωτική πορεία, κανείς όμως προς το παρόν δεν μπορεί να μας απαντήσει καθησυχαστικά ότι όλα θα πάνε καλά όταν σε ένα χρόνο το χρέος εξαιτίας της δανειοδότησης θα έχει εκτοξευθεί ακόμη πιο ψηλά και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εξαιτίας των περικοπών θα έχει εξανεμιστεί.
Θα αναγκαστούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας αλλιώς, έλεγε έμπειρο στέλεχος περί τα οικονομικά και τα πολιτικά στη στήλη πριν από δύο μήνες και η εκτίμηση αυτή ηχούσε ως μία απλή παρατήρηση των γεγονότων. Σήμερα φαίνεται ότι έχουμε ήδη οδηγηθεί σε μία βίαιη προσαρμογή μίας άλλης καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο με σιγουριά να μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε κάποια στιγμή από αυτό το τούνελ. 
Την ώρα που «το έλλειμμα έχει πτωτική πορεία», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, «δουλειές εξαφανίζονται, μαγαζιά κλείνουν και στους δρόμους επικρατεί η κατήφεια».  Και είναι πράγματι έτσι. Ακόμη και στις ολιγοήμερες διακοπές –για όσους μπόρεσαν να κάνουν- ήταν εμφανής αυτή η μελαγχολική διάθεση. Υπαγορεύονταν άλλωστε από τους περιορισμούς που όλοι υποχρεωθήκαμε και κάναμε στην διασκέδαση, στο μπάνιο, στο φαγητό και στον καφέ.
Όσοι σε παραθεριστικές περιοχές από τους ξενοδόχους μέχρι και τους επαγγελματίες του κλάδου φρόντισαν να προσαρμοστούν, παρέχοντας καλές υπηρεσίες και λογικές τιμές, πετυχαίνουν τουλάχιστον να παραμείνουν όρθιοι ακόμη. Με μικρότερους φυσικά τζίρους, αλλά τουλάχιστον θα επιβιώσουν. Όσοι πάλι επέμειναν… να ρεφάρουν μέσα σε 100 ημέρες, σίγουρα αργά ή γρήγορα θα το μετανιώσουν, διότι οι πολίτες- καταναλωτές άλλαξαν πλώρη πλέον. Αποκτούν σταδιακά καταναλωτική συνείδηση -θέλοντας και μη- αφού οι καταναλωτές έχουν σφίξει το ζωνάρι, μειώνοντας τα περιττά έξοδα.
Το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο και ο χειμώνας ακόμη πιο ζόρικος. Την ίδια στιγμή η επικαιροποίηση του μνημονίου προαναγγέλλει και νέα μέτρα. Εξίσου σκληρά και επώδυνα, με τους πολίτες να ελπίζουν ότι η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της για πολιτικές υπέρ των αδυνάτων.
Ας ελπίσουμε ότι εκτός από θεωρητικά οι πολιτικές αυτές θα υλοποιηθούν και πρακτικά. Για να μην πάθουμε όπως στο ανέκδοτο με το γάιδαρο και το Χότζα. Κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου