Ζωή… σε ρύθμιση

ζωή-σε-ρύθμιση-442670

Το 80% και πλέον των απολαβών του μέσου νεοέλληνα καταλήγει στους λογαριασμούς, όσο για τα υπόλοιπα, ο καθένας προσπαθεί να τα διαχειριστεί όπως μπορεί καλύτερα

Βομβαρδισμός αποφάσεων και εγκυκλίων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αφορούν σε πληρωμές, πρόστιμα και βαριές καμπάνες που έρχονται.

Τόσο οι αποφάσεις όσο και οι εγκύκλιοι έχουν κοινό παρανομαστή απαιτήσεις του κράτους από τους πολίτες. Πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα, εγκύκλιοι για το πώς θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι (έχουμε δεν έχουμε), και μία εξαγγελία χθεσινή πως μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί η απόφαση για νέα ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε ακόμη μία ρύθμιση, βλέποντας πως υφίσταται αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους.

Όμως το ζητούμενο δεν είναι αν θα γίνουν και πότε νέες ρυθμίσεις, αλλά αν θα μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν έστω και τις δόσεις που προβλέπονται, διότι αυτό που διαπιστώνεται είναι πως οι περισσότεροι πληρώνουν δύο ή τρείς μήνες και μετά πάλι από την αρχή… στα ληξιπρόθεσμα, αφού το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Έτσι την προσωρινή ανακούφιση που μπορεί να νιώθει κανείς μόλις εντάσσεται στη ρύθμιση, διαδέχεται η απογοήτευση και το άγχος, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι οφειλέτες «μαυρίζονται» στη συνέχεια, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν το διακανονισμό που έχουν πετύχει, και το σύστημα τους πετάει εκτός…

Την παραπάνω κατάσταση καθημερινά βιώνουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες. Ακόμη και άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν χρωστούσαν ευρώ και φρόντιζαν πάντα να είναι συνεπείς στις πληρωμές των υποχρεώσεων τους, έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά. Με μία ζωή ουσιαστικά «σε ρύθμιση», απλά πληρώνουν ό,τι μπορούν και το χρήμα αλλάζει χέρια για να καταλήξει σε κάποιο δημόσιο ταμείο.

Το 80% και πλέον των απολαβών του μέσου νεοέλληνα καταλήγει στους λογαριασμούς, όσο για τα υπόλοιπα, ο καθένας προσπαθεί να τα διαχειριστεί όπως μπορεί καλύτερα, μέχρι να έρθουν τα επόμενα ραβασάκια.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως από τον επόμενο μήνα -αφού υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις- έχουμε μπροστά μας μέχρι τέλος του χρόνου ένα μαραθώνιο… μπροστά στα γκισέ της εφορίας για να πληρώσουμε τα νέα μπιλιετάκια, γίνεται αντιληπτό πως είμαστε εδώ… μόνο για να πληρώνουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου