Οι δασικοί χάρτες… καίνε το πορτοφόλι των αγροτών

οι-δασικοί-χάρτες-καίνε-το-πορτοφόλι-447815

Οι τεράστιες αδυναμίες του συστήματος δεν μπορούν να θεραπευτούν ενόσω «τρέχουν» οι ασφυκτικές προθεσμίες

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι οι δασικοί χάρτες δεν θα αμφισβητήσουν την περιουσία των πολιτών, αλλά και τις επιμέρους σημαντικές προσπάθειες που έγιναν -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- για την επίλυση ορισμένων από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με αυτούς, ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους είναι άμεσος και υπαρκτός.

Αυτό δείχνουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις των θιγόμενων καλλιεργητών, όπως για παράδειγμα από την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που έχουν όλοι ξεσηκωθεί.

Το πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι εκείνο των ιδιοκτητών αστικών περιουσιών, σε περιοχές όπου η Δασική Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας παλιούς χάρτες, εξακολουθεί να τις θεωρεί ως δασικές. Επιπλέον είναι δεκάδες οι πολίτες, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε όλη τη χώρα, που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν ένσταση ή όχι, και επίσης πάρα πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν ένσταση λόγω του συνολικού υψηλού κόστους που απαιτείται για την άσκησή της, δεδομένου ότι για να ασκηθεί μια ένσταση με αξιώσεις και πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να έχει συνταχθεί από απολύτως εξειδικευμένο δασολόγο.

Αυτές οι τεράστιες αδυναμίες του συστήματος που δεν μπορούν να θεραπευτούν ενόσω «τρέχουν» οι ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής ενστάσεων, σε πολλές περιοχές της χώρας ασφαλώς θα οδηγήσουν σε απώλεια περιουσιών.

Η Ομοσπονδία ιδιοκτητών επισημαίνει πως δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, απαραίτητα για την οικονομία και χρήσιμα για τους ιδιοκτήτες, το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες, μετατρέπονται δυστυχώς σε αφορμή απώλειας περιουσιακών στοιχείων από ιδιοκτήτες που έχουν ανεπίληπτη νομή και κατοχή επί ολόκληρες γενεές, εξαιτίας της απαράδεκτης νομοθεσίας που ισχύει σήμερα.

Στην παραπάνω διαπίστωση, συγκλίνουν και όσοι έχουν καταπιαστεί επισταμένα το τελευταίο διάστημα με το θέμα που ζητούν την κατάργηση του «τεκμηρίου ιδιοκτησίας» του Ελληνικού Δημοσίου επί κάθε εκτάσεως που το Δημόσιο τη δηλώνει ως δασική, και άρα δική του, με αποτέλεσμα ο ιδιώτης που διαθέτει νόμιμους τίτλους πολλών δεκαετιών και ανεπίληπτη νομή, να πρέπει να αποδείξει την κυριότητά του με τίτλους που να ανατρέχουν στο 1885. Αυτό είναι αδύνατον για τους περισσότερους, και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει νομοτελειακά στη δήμευση των περιουσιών τους.

Αυτό παρακινεί τους θιγόμενους να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις σαν τη χθεσινή, για αυτό και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει, να ακούσει και να ξαναδεί το όλο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο. Διαφορετικά, για μία ακόμη φορά, ένας νόμος που ψηφίστηκε θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για να λύσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου