Ας το κάνουν τουλάχιστον σωστά

ας-το-κάνουν-τουλάχιστον-σωστά-452319

Εχουμε ζήσει περιστατικά εργολαβικών εργαζομένων που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, όταν ύστερα από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας έμειναν εκτός νυμφώνος

Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε χθες πως πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι να βάλει τέλος στους εργολάβους και τα ιδιωτικά συνεργεία στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ιδρύματα, και καλεί τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων από το Υπ. Εργασίας να προχωρήσουν είτε σε ατομικές συμβάσεις απευθείας με τους εργαζόμενους, είτε συμβάσεων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2016.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό, η καθολική εφαρμογή αυτής της απόφασης θα περιορίσει ουσιαστικά το καθεστώς των εργολαβιών στο Δημόσιο προς όφελος των εργαζομένων, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο.

Αν και το ιδανικό θα ήταν το κράτος να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού για τις συγκεκριμένες θέσεις, το σκεπτικό όσον αφορά την απάλειψη ιδιωτών από τέτοιους τομείς είναι σωστό. Αν μάλιστα οι φορείς του δημοσίου, ένας – ένας αρχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, σίγουρα η αιμορραγία που υφίσταται το Δημόσιο από τέτοιου είδους συμβάσεις , που στους εργαζόμενους αποφέρουν μισθούς πείνας, θα περιοριστεί σημαντικά. Για να υπάρχει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και να γίνει εξοικονόμηση πόρων, η απόφαση αυτή, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει αφενός να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, και αφετέρου όλα τα υπουργεία, όταν θα συνάψουν ατομικές συμβάσεις με προσωπικό για να συνεχιστεί το έργο της καθαριότητας, της φύλαξης αλλά και της σίτισης σε ορισμένους φορείς, θα πρέπει να φροντίσουν να αποκαταστήσουν εργασιακά όσους εργαζόμενους μέχρι σήμερα απασχολούνταν μέσω εργολάβων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Το επισημαίνουμε αυτό ως κυρίαρχο και πολύ σημαντικό θέμα, διότι για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν 30 και πλέον εργαζόμενες στην καθαριότητα που απασχολούνται σε εργολάβο τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, και οι οποίες δεν θα πρέπει να καταλήξουν στον δρόμο, επειδή θα επιλεγεί η λύση των ατομικών συμβάσεων.

Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για άλλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και για το προσωπικό της σίτισης και της φύλαξης, που επίσης δεν θα πρέπει να βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενο.

Έχουμε ζήσει παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια εργολαβικών εργαζομένων που τελικά γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, όταν ύστερα από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας έμειναν εκτός νυμφώνος, επειδή για τις συμβάσεις που έγιναν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Και επειδή το Υπουργείο Εργασίας κάνει την αρχή, ας την κάνει τουλάχιστον σωστά, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων, που μετά από χρόνια προϋπηρεσίας θα «μπούνε στο καναβάτσο», επειδή το κράτος δεν φρόντισε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα πριν προβεί στις αλλαγές που κρίνει ότι πρέπει να γίνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου