Καμία πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε

καμία-πρόβλεψη-δεν-επαληθεύτηκε-454854

Το μεγαλύτερο ναυάγιο δεν είναι ότι δεν ελήφθη απόφαση του Eurogroup, αλλά ότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες πως θα υπάρχει απόφαση για το χρέος

Ο λευκός καπνός δεν βγήκε, μάλλον βγήκε μαύρος και το θρίλερ συνεχίζεται μετά το προχθεσινό Eurogroup.

Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως ούτε τον Ιούνιο θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές αλλαγές. Μάλιστα προβλέπουν πως ό,τι είναι να αποφασιστεί θα αποφασιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και θα ισχύσει μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, από το καλοκαίρι του 2018 και μετά δηλαδή. Την ίδια ώρα ωστόσο κλείδωσαν τα πρωτογενή πλεονάσματα για πέντε χρόνια στο 3,5%, δεσμεύοντας τη χώρα για πολύ καιρό σε μια συνεχή λιτότητα και επιτροπεία.

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν προχθές, οι περισσότεροι μιλούν για ναυάγιο. Όχι μόνο για το γεγονός ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για το χρέος, αλλά διότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση έσπευσε να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να φορέσει γραβάτες, και τελικά αυτό που μας «φόρεσαν» είναι μόνο το κουστούμι των νέων μέτρων που ψήφισε η πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς κανένα θετικό χειροπιαστό αποτέλεσμα που να μας αφορά.

Ο Σόιμπλε, όπως διάβαζα χθες, δεν τρόμαξε με την «απειλή», για αυτό και η όποια συζήτηση, η όποια διατύπωση για το ελληνικό χρέος, μετατίθεται για τις 15 Ιουνίου, αφού δεν συμφωνήθηκε ούτε καν έκτακτη συνεδρίαση, σημάδι και αυτό πως το χάσμα είναι μεγάλο, ειδικά μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Ουσιαστικά δηλαδή, το μόνο «χειροπιαστό» αποτέλεσμα της συνεδρίασης, το οποίο επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018 ως το 2022. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε ούτε η εκταμίευση της δόσης, έστω κατά τμήματα, μοιάζει σαν έναν ακόμη κακόγουστο αστείο, καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει χρέος πάνω από 7 δισ. ευρώ.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες», είπε χθες ο Ε. Τσακαλώτος, όμως μετά το προχθεσινό φιάσκο, ποιος μπορεί να νιώθει αισιόδοξος ότι αυτό που λέει ισχύει κιόλας; Μέχρι σήμερα σε καμία από τις προβλέψεις που έκανε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πέσει μέσα. Τυχαίο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου