Μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν πρέπει να εκδικείται

μία-ευνομούμενη-πολιτεία-δεν-πρέπει-ν-483265

Είναι κράτος δικαίου αυτό που άφησε μέχρι σήμερα ακόμη και έναν κατηγορούμενο για οικονομικά εγκλήματα -όπως ο πρώην υπουργός- να «σαπίζει» μέσα σε ένα κελί στα 76 του χρόνια, αντιμετωπίζοντας τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας;

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές χθες το μεσημέρι, η ειδησεογραφία έλεγε, πως συγκεντρώθηκαν τελικά τα 200.000 ευρώ της εγγυοδοσίας και ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναμένονταν να αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό.

Μέχρι τέλους, η Πολιτεία παρέμεινε αμετακίνητη σε αυτό το ποσό που του επιβλήθηκε εξαρχής ως ένας από τους όρους για την αποφυλάκιση του.

Αν δεν βρίσκονταν αυτό το ποσό, ο πρώην υπουργός, θα αφηνόταν να πεθάνει μέσα στη φυλακή, αφού η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ επιβαρυμένη.

Αναλογιζόμενη μέρες τώρα όλα τα παραπάνω, αναρωτιέμαι, πιστεύει άραγε κανείς ότι αξίζει ακόμη και σε έναν κατηγορούμενο για οικονομικά εγκλήματα -όπως ο πρώην υπουργός- να πεθάνει μέσα σε ένα κελί στα 76 του χρόνια, αντιμετωπίζοντας τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας;

Μήπως εκείνοι, που κάποτε μιλούσαν για κρεμάλες στις πλατείες , αποκαλούσαν γερμανοτσιολάδες όσους ψήφιζαν μνημόνια και σήμερα εφαρμόζουν τις ίδιες και σκληρότερες πολιτικές από αυτές που αφόριζαν στα λόγια;

Ή οι πρώην και νυν σύντροφοί του που τον απαρνήθηκαν πολιτικά -για να μη χρεωθούν το κόστος- και ενδεχομένως να προσμένουν τον βιολογικό του θάνατο προκειμένου να τελειώσουν μία και καλή από αυτόν;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ήθελαν τον πρώην υπουργό μέχρι τέλους μέσα στη φυλακή. Ποντάρουν στο βιολογικό του θάνατο για να είναι σίγουροι πως δεν θα μιλήσει.

Η μεγαλύτερη πρεμούρα βέβαια φαίνεται πως υπάρχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αφού στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου, νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με το κακό του παρελθόν για αυτό και υιοθετεί κάθε φορά την πιο σκληρή στάση απέναντί του.

Για το ΠΑΣΟΚ άλλωστε είναι πλέον «πολιτικά άχρηστος» και ας υπάρχουν ακόμη εκείνοι που θα έπρεπε να έχουν ανοίξει ένα λαγούμι και να κρυφτούν μέσα για τα όσα τους καταμαρτυρούνται ή έχουν ομολογήσει δημοσίως, και που μόνο και μόνο επειδή δεν πέρασαν το κατώφλι της φυλακής τους επιτρέπεται ακόμη να ομιλούν στο όνομα του πάλαι πότε κραταιού κινήματος.

Ο Άκης μπήκε φυλακή και πλήρωσε για όσα του καταμαρτυρούν. Ως άνθρωπος όμως δικαιούται να έχει τουλάχιστον αξιοπρεπή θάνατο. Α του το στερήσουν και αυτό, θα επιβεβαιώσουν όσους ισχυρίζονται ότι έχουμε ήδη γίνει μία κοινωνία ανθρωποφάγων.

«Δεν είναι ώρα για λαϊκές τιμωρίες. Ειδικά όταν πλέον ο πρώην υπουργός έχει γίνει σκιά του εαυτού του και κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, του ανοίγει την αγκαλιά ο θάνατος», μου έλεγε προχθές ένας κοινός μας πολιτικός φίλος.

Είναι θλιβερό, ειδικά για όσους ευεργετήθηκαν διαχρονικά από τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ, σήμερα να ποιούν τη νήσσα. Όσον αφορά τη στάση της επίσημης πολιτείας, δείχνει μικροψυχία και εκδικητικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου