Η οικονομία περιμένει «το φιλί της ζωής»

η-οικονομία-περιμένει-το-φιλί-της-ζωή-504381

Η Κυβέρνηση δυστυχώς για την ακρίβεια, έχει μόνο δύο επιλογές. Ή θα κάνει τον επώδυνο συμβιβασμό ή θα προσφύγει στις κάλπες, επιχειρώντας «ηρωική έξοδο»

Η Μεγάλη Εβδομάδα που έρχεται θα είναι πράγματι Εβδομάδα των Παθών. Η χθεσινή «συμφωνία» στο Εurogroup συνιστά την επιστροφή και μόνο των Θεσμών στην Αθήνα, παραμονές Πάσχα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να επέλθει τεχνική συμφωνία.

Να σας πω ότι αποτελεί αυτό θετική εξέλιξη, ψέμα θα είναι, διότι αντιλαμβάνεται κανείς πως σε μία περίοδο που η αγορά περίμενε αυτή την εβδομάδα για να δουλέψει, δεν είναι και ότι καλύτερο το κλίμα να περιστρέφεται γύρω από περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, ρυθμίσεις που θα επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις.

Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι συνθήκες όχι μόνο δεν είναι ευνοϊκές, αλλά το αντίθετο.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η στρατηγική της κωλυσιεργίας μέχρι σήμερα δεν βοήθησε.

Οσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο λογαριασμός για την οικονομία ανεβαίνει και θα αποβεί δυσβάστακτος για την κοινωνία. Κυρίως, για όλους εκείνους τους οποίους, υποτίθεται πως, η κυβέρνηση θέλει να υπερασπιστεί όπως ισχυρίζεται – τη μεσαία τάξη, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους.

Μέχρι στιγμής η ευνοϊκότερη μεταχείριση των εταίρων σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το χρέος, τα εργασιακά, οι βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις , που επιθυμούσε η Κυβέρνηση δεν υπήρξε.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν υποχώρησαν. Δεν μετέβαλαν τις θέσεις τους. Όποιος αφελώς μπορεί να πιστεύει ότι θα το κάνουν τώρα, μάλλον ονειροβατεί. Η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε επιχειρήθηκε να εκβιαστούν, το πληρώσαμε με «αίμα». Δώσαμε γη και ύδωρ για να πάρουμε χρήματα που αποσκοπούσαν στην πληρωμή των δανείων και των τόκων. Και το αντίτιμο ήταν πάντα βαρύ.

Μακάρι να αλλάξει κάτι τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη Γολγοθά να διαβούμε, όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά λόγω των επιπτώσεων που θα επιφέρουν όσα μέτρα -από αυτά που ακούγονται- συμφωνηθούν.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, δεν έχει πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια, έχει μόνο δύο. Ή θα κάνει τον επώδυνο συμβιβασμό ή θα προσφύγει στις κάλπες, επιχειρώντας «ηρωική έξοδο».

Και τα δύο σενάρια, είναι εξίσου δυνατά. Όλα θα εξαρτηθούν, από το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες τις επόμενες μέρες. Οσο το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, η ρευστότητα θα αυξάνεται, η αβεβαιότητα θα διογκώνεται και η ανασφάλεια θα απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας που βρίσκεται στην εντατική και περιμένει το «φιλί της ζωής» για να πάρει βαθιές ανάσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου