Συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων

συνταξιούχοι-δύο-και-τριών-ταχυτήτων-506833

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, πλέον ούτε λόγος για συντάξεις ρετιρέ, όπως κάποτε που δίνονταν προνομιακές συντάξεις, πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης

Tα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις περικοπές που έρχονται στις νέες συντάξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση όσων είχαν εξαρχής υποστηρίξει με αφορμή το νόμο Κατρούγκαλου, ότι δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων.

Οι νυν συνταξιούχοι ασφαλώς και αποτελούν μία από τις ομάδες που έχουν καταστεί από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και των μνημονίων. Έχουν υποστεί απανωτές περικοπές, είδαν τις συντάξεις τους μετά από πολλά χρόνια δουλειάς να μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα και το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υποβάθμιση της υγείας , οι επιπτώσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους είναι επώδυνες.

Τα ίδια όμως και χειρότερα «υπόσχεται» το νέο ασφαλιστικό. Ο γνωστός πλέον σε όλους ως «ο νόμος Κατρούγκαλου», που φορτώνει με σημαντικές μειώσεις όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά την ψήφισή του. Που επίσης θα δουλέψουν, συνεισφέροντας στον κρατικό κουρβανά για πολλά χρόνια, για να λάβουν στο τέλος ψίχουλα.

Είναι όλοι εκείνοι που σήμερα συμμετέχουν στα έσοδα, πληρώνοντας φόρους, πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ και χαράτσια. Και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ούτε λόγος για συντάξεις ρετιρέ. Κάποτε δίνονταν προνομιακές συντάξεις, πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Πλέον η πυραμίδα αντιστράφηκε.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές, θα καταβάλλουν χρήματα ακόμη και για τον πρώην ΟΕΚ που έχει καταργηθεί εδώ και τρία χρόνια, για να πάρουν στο τέλος την εθνική σύνταξη και κάτι παραπάνω.

Ένα στρεβλό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έγινε εκ του προχείρου προκειμένου να λύσει προβλήματα, αλλά όπως φαίνεται από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του είναι πέρα για πέρα άδικο. Ειδικά για όσους βρίσκονται στο μέσο του εργασιακού τους βίου και βλέπουν αφενός ότι αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση, και αφετέρου ότι όταν συνταξιοδοτηθούν θα παίρνουν τρείς και εξήντα.

Με την προϋπόθεση πάντα, ότι θα υπάρξει τότε δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δεν θα έχει αλωθεί το κοινωνικό κράτος από ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης, που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν ήδη κομμάτι του συστήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου