ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισαν τη μάχη οι καρκινοπαθείς

κέρδισαν-τη-μάχη-οι-καρκινοπαθείς-516645

ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Μ. ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ

Μετά την πανελλήνια κατακραυγή, το Νοσοκομείο Βόλου από σήμερα θα εξυπηρετεί και τα νέα περιστατικά καρκινοπαθών – Αποδοκιμάζει Πολάκη ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας – Λύση σε μόνιμη βάση ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος

Ανέκρουσε πρύμναν η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου. Μετά την πανελλήνια κατακραυγή, χθες το πρωί, μετά από σύσκεψη που έγινε, αποφασίστηκε η προσωρινή άρση του απαγορευτικού για τα νέα περιστατικά καρκινοπαθών, και οι θεραπείες από σήμερα θα γίνονται κανονικά στο Ογκολογικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου. Ήδη οι πέντε καρκινοπαθείς στους οποίους είχε διαμηνυθεί σχετικά να αναζητήσουν νοσοκομείο στη Λάρισα ή στη Λαμία για να ξεκινήσουν θεραπεία, ενημερώθηκαν ότι από σήμερα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Βόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ μεθαύριο Παρασκευή που ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου θα μεταβεί στην Αθήνα, καθώς είναι προγραμματισμένη με τη συμμετοχή όλων των διοικητών, αναμένεται να θέσει θέμα έκτακτης χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Αποφασίσαμε προσωρινά, και αφού κονδύλια υπάρχουν στον προϋπολογισμό, και υπό το βάρος της ανάγκης να εξυπηρετηθούν οι συνάνθρωποί μας, το Ογκολογικό Τμήμα να δέχεται και νέα περιστατικά. Θα θέσω το θέμα της έκτακτης επιχορήγησης στο υπουργείο και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία και έχουμε έλλειψη κονδυλίων», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μ. Δραμητινός.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί, όταν εγκριθεί ο νέος οργανισμός και συσταθεί Ογκολογική Κλινική που στόχος είναι να στελεχωθεί και με επιπλέον γιατρούς. «Δεν απεμπολούμε του βασικού μας στόχου να γίνει άμεσα Ογκολογική Κλινική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Στη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί ο κ. Μ. Δραμητινός με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Ογκολογικού, Επιμελητή Α’ Γιώργο Ρήγα, αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθεί από κοινού λύση στο πρόβλημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας χθες τάχθηκε καθαρά στο πλευρό του γιατρού Γ. Ρήγα. Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει τον αν. Υπ. Υγείας Π. Πολάκη για την αήθη επίθεση όπως αναφέρει κατά του υπευθύνου γιατρού του Νοσοκομείου Βόλου, αποδίδει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο επιπολαιότητα και αντιεπιστημονικά κριτήρια και ζητά αφενός να αυξηθούν τα κονδύλια για τους καρκινοπαθείς και αφετέρου να συσταθεί σύντομα Ογκολογική Κλινική στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος.

Σε γραπτή του δήλωση εξάλλου ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, που έφερε το θέμα στη Βουλή από την πρώτη στιγμή, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης του ΓΝΒ, ζητά όμως να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αποδοκιμάζει Πολάκη

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής: «Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, μετά από τη συνεδρίασή του στις 27 Μαρτίου που συζήτησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Βόλου με την ορθή λειτουργία του ογκολογικού τμήματος του, αλλά και για την αήθη επίθεση που δέχτηκε ο ιατρός Ρήγας Γεώργιος από το Υπουργείο Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό, αλλά και ιατρό κ. Πολάκη.

Εξετάζοντας τα στοιχεία που επικαλέστηκε το Υπουργείο Υγείας, καταλαβαίνουμε το σπουδαίο και πολύτιμο έργο που επιτελείται στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου.

Σε ένα χρόνο το τμήμα αυτό έχει εξυπηρετήσει 2.306 ασθενείς και έχουν πραγματοποιηθεί 5.130 συνεδρίες που αφορούν πάσχοντες συνανθρώπους μας. Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι ασύλληπτοι και δείχνουν την αυταπάρνηση με την οποία δουλεύουν οι ιατροί του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν από έναν μόνιμο και έναν επικουρικό ιατρό. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ιατροί ή αν δεν δούλευαν με την αυταπάρνηση που τους διακρίνει, πολλοί συμπολίτες μας θα ήταν αναγκασμένοι να καταφύγουν σε άλλες πόλεις για την θεραπεία τους. Όλοι φυσικά αντιλαμβανόμαστε το κόστος αυτής της “μετανάστευσης” γι αυτούς και τις οικογένειες τους, εκτός από τον υπουργό συνάδελφό μας.

Το Υπουργείο Υγείας δρώντας με επιπολαιότητα και με αντιεπιστημονικά κριτήρια προτάσσει, όπως δυστυχώς μας έχουν συνηθίσει διαχρονικά, το οικονομικό πλαφόν ανά ασθενή και όχι τα επιστημονικά δεδομένα και την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να διώχνει αυτούς τους ασθενείς από τον τόπο τους και να τους υποβάλει σε απίστευτη ταλαιπωρία. Αλήθεια δεν μπορούν να σκεφτούν ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα εξοικονομήσουν από το nοσοκομείο του Βόλου θα τα πληρώσουν τα nοσοκομεία άλλων νομών;

Όσο αφορά στο κόστος ανά χημειοθεραπεία που έγινε η αιτία για την στοχοποίηση του ιατρού Ρήγα Γεωργίου, ως Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. που αποτελείται από ιατρούς με διάφορες ειδικότητες, γνωρίζουμε ότι το κόστος ανά χημειοθεραπεία διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την πάθηση του κάθε ασθενούς αλλά και από άλλους παράγοντες.

Επομένως, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο το “λάθος” που κάνει το Υπουργείο Υγείας να βάζει όλες τις θεραπείες στον ίδιο σάκο και να παρουσιάζει ότι από το 2017 ξεκίνησε νέος κύκλος ασθενειών που αύξησε το κόστος ανά ασθενή στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου. Όλοι οι ιατροί, οδηγούμαστε στις θεραπευτικές μας αποφάσεις με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα (evidence based medicine) και είμαστε υπόλογοι και υπεύθυνοι πρωτίστως προς τον ασθενή και στη συνέχεια προς το κράτος.

Σύσσωμο και ομόφωνα το Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. στέκεται αλληλέγγυο στον συνάδελφο Ρήγα Γεώργιο και τον στηρίζει στο έργο που προσφέρει στον δύσκολο τομέα της θεραπείας των πασχόντων από καρκίνο συνανθρώπων μας. Καταγγέλλει την απαράδεκτη στοχοποίηση του από το Υπουργείο Υγείας και τα υπονοούμενα εις βάρος του».

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει με το αίτημα προς τον κ. Δραμητινό να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην υπάρξει μετακίνηση ασθενών, να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική και την επισήμανση προς το Υπουργείο Υγείας ότι ο οικονομικός έλεγχος για τις δαπάνες της Δημόσιας Υγείας να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με μπακαλίστικη λογική, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα με τους καρκινοπαθείς κατέθεσαν στη Βουλή χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαγνησίας Κων. Στεργίου και Λάρισας Γ. Λαμπρούλη.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Οι ασθενείς με καρκίνο, καθώς και με άλλες σοβαρές παθήσεις, δεν είναι αριθμοί, μέσοι όροι και στατιστικά δεδομένα» και πως «η απάντηση του Υπουργείου Υγείας και η διενέργεια έρευνας για έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν δίνουν απάντηση στις άμεσες ανάγκες των καρκινοπαθών, που πρέπει να καλυφθούν στον τόπο διαμονής τους, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα ταλαιπωρημένους ασθενείς και όχι για τουρίστες που αναζητούν κατάλυμα». Γίνεται επίσης αναλυτική αναφορά στα δεδομένα του Ογκολογικού Τμήματος του ΓΝΒ, ενώ τέλος ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο του Βόλου, την κάλυψη των αναγκών σ’ αυτή με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού (δύο ακόμη ιατρών ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας) και νοσηλευτικού προσωπικού και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα για τις χημειοθεραπείες όλων των ασθενών που απευθύνονται στο Νοσοκομείο Βόλου, ώστε να μην αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία.

Χρ. Μπουκώρος: «Να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση η απόφαση»

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος που είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή από την πρώτη στιγμή και έθεσε το θέμα και στην ολομέλεια στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό εκ νέου προχθές, σε γραπτή του δήλωση μετά τη χθεσινή εξέλιξη αναφέρει: «Αποτελεί θετική εξέλιξη η απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου να αποσύρει, προσωρινά, την απαράδεκτη και παράλογη απόφασή του για τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας. Η σημερινή δήλωση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, σύμφωνα με την οποία κανένα νέο περιστατικό δεν θα φεύγει για τα Νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας, ικανοποιεί προσωρινά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Είναι αδήριτη ανάγκη, η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.

Από το όλο ζήτημα μάς μένει η προχειρότητα, με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει παρόμοια σοβαρά ζητήματα. Οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας και οι οικογένειές τους δεν επαιτούν αλλά απαιτούν νοσηλεία με αξιοπρέπεια και χωρίς ταλαιπωρία στο νοσοκομείο τους. Τελικά, η συντονισμένη πολιτική, κοινοβουλευτική και κοινωνική πίεση επανέφερε τη λογική, η οποία δυστυχώς απουσιάζει από τις περισσότερες αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου