Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις

δεν-υπάρχουν-πολλές-εναλλακτικές-λύσ-525634

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να διαπραγματευθούν για να αποφύγουν εκείνα τα μέτρα που προκαλούν ύφεση στην οικονομία

Οι πηχυαίοι τίτλοι όπως «Αδιέξοδο ξανά», «Παραμένει το χάσμα», «Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις», εάν μη τι άλλο δεν συνιστούν λευκό καπνό με φόντο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όμως δυστυχώς εδώ που φτάσαμε, και με την κυβέρνηση να έχει την ευθύνη όσον αφορά τα λανθασμένα μηνύματα που εξέπεμψε τους τελευταίους μήνες, πως η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Για να είμαστε μάλιστα πιο σαφής, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, παρά ο συμβιβασμός. Το είπε ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που θεωρείται από όλους μία υπεύθυνη και σοβαρή φωνή μέσα στο υπουργικό σχήμα: Ανάμεσα στην καταστροφή και την κακή λύση, επιλέγεις τη λιγότερο χειρότερη λύση.

Είναι όμως αυτή η συνταγή που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο; Η απάντηση ούτε μονολεκτική μπορεί να είναι ούτε ασφαλώς βέβαιη ως προς το εάν θα έχει και αποτέλεσμα μία τέτοια επιλογή.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να διαπραγματευθούν για να αποφύγουν εκείνα τα μέτρα που προκαλούν ύφεση στην οικονομία. Είναι εκείνα τα μέτρα που πλήττουν και τους πλέον αδύναμους πολίτες. Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όμως μία αέναη διαπραγμάτευση αποτελεί την πλέον σίγουρη συνταγή της αποτυχίας. Άρα να επιταχύνουν το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Η οικονομία είναι «κλίμα» σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, δεν μπορεί να δοκιμάζεται κάθε φορά που η κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θέτει θέμα νέων περικοπών, ή όταν εκ μέρους των ευρωπαίων μπαίνουν από το παράθυρο θέματα που δεν υπήρχαν στο τραπέζι, ως αντίβαρο στην ατέρμονη διαπραγμάτευση που κοστίζει ακριβά για την Ελλάδα.

Για να σταματήσει αυτό οφείλουν εκείνοι που πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες, Όχι κλείνοντας όπως-όπως τη συμφωνία, αλλά αποδεχόμενοι ότι όσο καθυστερούν ο λογαριασμός φουσκώνει εις βάρος των πολλών, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες.

Πολιτικό θάρρος και σκληρή εργασία απαιτούνται.

Εκείνο που απαιτείται να κάνει κυβέρνηση, είναι να απαλλαγεί από ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν ορισμένους και να προσεγγίσει με υπευθυνότητα την παρούσα κατάσταση.

Οφείλουν όλοι να καταλάβουν, ότι όσο καθυστερεί η λύση τόσο χειροτερεύουν οι συνθήκες, η διαπραγματευτική ικανότητα μειώνεται λόγω της αρνητικής κατάστασης, και επομένως η τελική λύση δεν μπορεί παρά να είναι χειρότερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου