Εικονική πραγματικότητα και υγεία

εικονική-πραγματικότητα-και-υγεία-851206

Παρακολουθώντας κανείς τις τελευταίες μέρες την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υπερθεματίζει για τις αλλαγές που θα ισχύσουν με το νέο νομοσχέδιο, διατηρείς ακέραιη την αίσθηση ότι «κάποιοι ζούνε μία εικονική πραγματικότητα».
Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι αντιμετωπίζουν τις προτάσεις των γιατρών ως συντεχνιακά αιτήματα και ότι όποιος εκφράσει διαφορετική άποψη ή ένσταση επί του νομοσχεδίου, νομοτελειακά πλέον κατατάσσεται στους «εχθρούς».
Δεν απαντά με σαφήνεια το Υπουργείο γιατί τελικά δεν κάνει πράξη τη δέσμευσή του για κατάργηση των απογευματινών ιατρείων, ούτε πειστικά επιχειρήματα έχει απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά και πάλι ωφελούνται οι ιδιώτες.
Χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς «ανθυγιεινό και επικίνδυνο γιατί διαλύει το σύστημα εφημέρευσης και οδηγεί σε αδιέξοδο τα περιφερειακά νοσοκομεία, αντιιατρικό γιατί οδηγεί σε εξοντωτική παράνομη και απλήρωτη εργασία τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εξαναγκάζει να αναζητούν ιδιωτική πελατεία, μέσω της ολοήμερης λειτουργίας για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοδιευθυντών του κέντρου και του πανεπιστημιακού κατεστημένου που χρόνια τώρα λυμαίνεται το σύστημα υγείας>
Σε αυτές τις βαριές καταγγελίες του ιατρικού κόσμου, το Υπουργείο απαντά με φληναφήματα και ευχές, με μεγαλοστομίες που «τρομάζουν» τον καθένα από εμάς που έχει επισκεφτεί το βράδυ στα επείγοντα το Νοσοκομείο Βόλου και βλέπει τα πάντα να λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των ελάχιστων γιατρών και των ελάχιστων νοσηλευτών. Πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η ολοήμερη λειτουργία όταν υπολείπονται τόσες προσλήψεις και όταν όσες δρομολογούνται είναι με το σταγονόμετρο και για τα απολύτως απαραίτητα;
Μόλις προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγραψε για έναν επαγγελματία που μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Νοσοκομείο για εξετάσεις πριν από έξι μήνες και τώρα έφτασε το μπιλιετάκι για να πληρώσει 75 ευρώ… Όλα πληρώνονται σε αυτή τη χώρα…
Η Υγεία που κατά τα άλλα είναι δημόσια θα αποτελούσε εξαίρεση; από τους πολίτες να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο για να καλύψουν αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, που ονομάζεται υγεία.
Το νομοσχέδιο όπως υποστηρίζεται είναι ανεφάρμοστο διότι στα επαρχιακά νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ο εξοπλισμός, ούτε το προσωπικό, ούτε οι υποδομές για να στηριχτεί η υποτιθέμενη ολοήμερη λειτουργία τους.
Δε θα έπρεπε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πως θα βελτιώσει την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων; Δε θα έπρεπε να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, να ασχοληθεί με τις υποδομές και να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού;
Ουσιαστικά, διευρύνονται τα απογευματινά ιατρεία υποχρεώνοντας τους πολίτες να βάλουν το χέρι ακόμα βαθύτερα στην τσέπη, πληρώνοντας τις δαπάνες υγείας. Στις πλάτες μας… δηλαδή και πάλι οι αλλαγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου