Για να μη χάσουμε… το τρένο

για-να-μη-χάσουμε-το-τρένο-549211

Το τραπεζικό σύστημα επιμένει να λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και έχει οδηγήσει σε μια οικονομία κλειστή, όπου οι νέες πρωτοβουλίες στηρίζονται με το σταγονόμετρο

Ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει, όπως λένε όσοι παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας την επόμενη 4ετία, αν μέχρι το 2020 οι επενδύσεις δεν φτάσουν τουλάχιστον τα 107 δισ., ώστε να υπάρξει έστω και μερική αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργηθούν με ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 540.000 θέσεις εργασίας.

Θα πάρει πολλά χρόνια για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση και εάν το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι αυτή η κρίση θα είναι μακράς διαρκείας και ότι πρέπει όλοι να ανασυνταχθούμε για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Μπορεί να είναι σημαντικό κατόρθωμα η δημοσιονομική σταθερότητα όπως και το πλεόνασμα, όμως εάν αυτά τα καλά νέα δεν συνοδευτούν και από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει στάσιμη.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα στήριξε την ανάπτυξή της, σε μεγάλο βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό. Δημιουργήθηκε ένα εύκολο εργαλείο για μια εύκολη ανάπτυξη και εύκολη κοινωνική πολιτική. Αυτό το εργαλείο, δεν υπάρχει προοπτική να το έχουμε στην έκταση και το χαμηλό κόστος που το είχαμε στο παρελθόν και πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις και πως θα πάμε συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη όμως πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και ταυτότητα. Είναι ανάγκη να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε ένα άλλο μοντέλο ώστε η παραγωγική βάση μας να γίνει ανταγωνιστική, παραδέχονται κάθε φορά οι εκάστοτε κυβερνώντες, μέχρι σήμερα όμως εκτός από αποσπασματικές και μεμονωμένες παρεμβάσεις , ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπήρξε.

Την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα επιμένει να λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και έχει οδηγήσει σε μια οικονομία να είναι κλειστή και αγορά στην οποία δεν μπορούν να μπουν καινούργιες επιχειρήσεις και να αναπτυχθούν νέες δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Όμως για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει οι τράπεζες να διαθέσουν ρευστότητα στην αγορά. Ακούγεται μονότονο όμως είναι η μοναδική λύση στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, που σε αυτή τη χώρα περίσσεψαν οι οικονομικοί αναλυτές. Ειδικά μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, όλοι εμφανίστηκαν να γνωρίζουν τα της οικονομίας, να κάνουν αναλύσεις, να προβαίνουν σε εκτιμήσεις. Όλα ωστόσο όσα είχαν προβλέψει μέχρι σήμερα έπεσαν στο κενό κυρίως γιατί η συνταγή που ακολουθήθηκε ήταν λανθασμένη πέρα για πέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μετά την υψηλή φορολογία, είναι η αποεπένδυση, οι επενδύσεις την περίοδο της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 67%. Το 2008 οι καθαρές επενδύσεις ήταν στα 23 δισ. ενώ πέρυσι κινήθηκαν στα – 17 δισ. ενώ στο σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι μόνο οι επενδύσεις κινήθηκαν στο -12%.

Όσο θα συνεχίζουμε να ζούμε από τα δανεικά, το χρέος της χώρας θα γιγαντώνεται και κάθε δύο χρόνια θα χρειαζόμαστε και ένα νέο μνημόνιο ή ένα νέο μεσοπρόθεσμο για να πορευτούμε, ακόμη και εάν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Στο μεταξύ οι ευκαιρίες των επενδύσεων θα περνούν από μπροστά μας αναξιοποίητες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου