Αντε… και στα 40

αντε-και-στα-40-851206

O κύβος ερρίφθη. Το νέο ασφαλιστικό είναι γεγονός, οπότε ο καθείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τέλος στα επικοινωνιακά τρικ, στις κλάψες του Υπουργού, στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και στην προπαγάνδα.
Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί χαστούκι για όλους μας. Άντε, για τους περισσότερους, για να μην είμαι ισοπεδωτική.
Το νομοσχέδιο φέρνει μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ όλοι οι Έλληνες θα συνταξιοδοτούνται στα 65.
Κόλαφος επίσης για τις μητέρες με ανήλικο παιδί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Σταδιακά το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 15 χρόνια και από τα 50 διαμορφώνεται στα 65.
Το εκθείασε όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαβάζω στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οπότε μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλωσόρισε τις αλλαγές ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών». Ουσιαστικά πανηγυρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση.
Αλλά μην νομίζετε…. ένα ¨μνημόσυνο¨ μας έκαναν και στο υπουργικό συμβούλιο. Όλους μαζί. Τα τρία δεν της προεκλογικής περιόδου αντικαταστάθηκαν από την «ανάγκη να σώσουμε τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Δεν ξέρω εάν αυτή τη φορά μίλησε με κάποιον πολίτη στο δρόμο και τον διαβεβαίωσε για κάτι τέτοιο.
Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και πολίτες βγαίνουν ξανά στους δρόμους.
Να είναι μαζόχες; Δεν νομίζω. Να υποκινούνται όλοι αυτοί από το ΚΚΕ; Δεν το πιστεύω. Νιώθουν απλά ότι με 40 χρόνια δουλειάς δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα.
Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι με το νέο ασφαλιστικό και το νέο εργασιακό «γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Ελληνα πολίτη».

Από πού εδράζεται αυτό το συμπέρασμα, δεν γνωρίζω. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι επειδή η τρόικα μάς έβαλε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, χορεύουμε όπως γουστάρουν αυτοί και λέμε και ευχαριστώ από πάνω.

Είναι σίγουρο ότι από σήμερα θα ακολουθήσουν και άλλοι έπαινοι και διθύραμβοι προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Από τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, τους διεθνείς οίκους. Όλοι θα αναγνωρίσουν το σθένος της. Έτσι για να μπορούν να νιώθουν και δικαιωμένοι όλοι όσοι συναίνεσαν σε αυτές τις ανατρεπτικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω – κάτω στη ζωή μας. Ας προσέξουν όμως, διότι στον αγώνα τους «να σώσουν τη χώρα» μην αποτελειώσουν το λαό. Γιατί για εκεί πάει… Όπως στο ανέκδοτο με το Χότζα και το γάιδαρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου