Η Υγεία… στο μικροσκόπιο

η-υγεία-στο-μικροσκόπιο-851206

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες το Υπουργείο Υγείας άρχισε να δείχνει ότι παίρνει μπροστά. Ας ελπίσουμε ωστόσο ότι εκτός από την εκκίνηση θα είναι καλή και η συνέχεια.
Η Υπουργός Υγείας παρουσίασε χθες σε χοντρές γραμμές το νομοσχέδιο για την Υγεία στο οποίο περιλαμβάνονται αρκετές καινοτομίες. Μένει βέβαια να αποδειχθεί ότι θα «αντέξει» τις πιέσεις της τρόικας, αφού όλα πλέον τελούν υπό την έγκριση των δανειστών μας αφενός και αφετέρου ότι στην εφαρμογή του θα αντιμετωπίσει πράγματι στη ρίζα τους τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες που προσφεύγουν είτε στα Νοσοκομεία, είτε στα Κέντρα Υγείας είτε στους ιδιώτες γιατρούς.
Δεν είμαστε φυσικά ειδήμονες ούτε ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να εκφέρουμε άποψη επί της αρχής για το νομοσχέδιο. Υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί γι’ αυτό. Είναι πάντως γεγονός ότι πρόκειται για τον πιο ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο τομέα που νοσεί πολλά χρόνια και οι επιπτώσεις βαρύνουν άμεσα τον κάθε Ελληνα πολίτη.
Το πρώτο προφανώς λοιπόν πράγμα που θα πρέπει στην απλή καθομιλουμένη να διασφαλίζει το νέο νομοσχέδιο, είναι η δημόσια και δωρεάν Υγεία. Μέχρι σήμερα αυτό ακούγεται και σε ένα μεγάλο βαθμό μόνο ένα ωραίο κλισέ. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές γιατί ελλείψει χρημάτων δεν υπήρχαν ασθενοφόρα, οι εφημερεύοντες γιατροί δεν ήταν στις θέσεις τους, οι λυχνίες ενός ιατρικού μηχανήματος δεν λειτουργούσαν ή ο γιατρός ζητούσε φακελάκι για να χειρουργήσει.
Θα πρέπει επίσης να σταματήσει -εάν πράγματι θέλουμε να βάλουμε ένα φρένο στην απίστευτη σπατάλη- αυτό το σούρτα – φέρτα αντιπροσώπων, ιατρικών επισκεπτών και διαφόρων εταιριών σε Νοσοκομεία, ιατρεία, Κέντρα Υγείας, που με το παραμικρό πασάρουν φάρμακα και μηχανήματα, με το αζημίωτο φυσικά, αφού η «αντιπαροχή» προβλέπει συνήθως συμμετοχή σε συνέδρια σε μέρη εξωτικά, εξοπλισμό και διακόσμηση ιατρείων αλλά και επαύλεων…
Επιβάλλεται να ελεγχθούν και να μπει ένας φραγμός σε προμήθειες ιατρικού υλικού που γίνεται «σερπαντίνες» σε ορισμένες πολύ κραυγαλέες περιπτώσεις, γιατί κανείς δεν νοιάζεται για το πού καταλήγει το δημόσιο χρήμα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον επί 24ώρου βάσεως.
Στην ολοήμερη λειτουργία τις υπηρεσίες του θα προσφέρει μάλιστα όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι παρεμπιπτόντως από την 1η Ιανουαρίου 2011 προβλέπεται ότι θα εργάζονται αποκλειστικά μέσα στα νοσοκομεία ή σε ιατρείο στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου και όχι σε ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία.

Ως άποψη εάν μη τι άλλο ακούγεται καλό. Ακόμη καλύτερο για τους ασθενείς, εάν εφαρμοστεί κιόλας και δεν σκοντάψει σε «συντεχνιακές λογικές» που έχουμε δει και άλλη φορά να φρενάρουν υπουργικές αποφάσεις και νόμους. Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η πολιτική βούληση υπάρχει. Είθε να πάρει σάρκα και οστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου