Βάσω Κυριαζή: Μία λάθος διατύπωση

βάσω-κυριαζή-μία-λάθος-διατύπωση-843521

Πάντα μετά από κάθε απόφαση του Eurogroup αυτό που έχει -κατά την εκτίμησή μας- να κάνει κανείς, είναι να περιμένει να κάτσει πρώτα η σκόνη και μετά να τοποθετείται. Υπό αυτή την έννοια τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση νομίζουμε ότι βιάστηκαν οι μεν να πανηγυρίσουν και οι άλλοι να μηδενίσουν. Ισως αυτό να επιβάλλει η πολιτική κουλτούρα της χώρας μας, ίσως έτσι τα έμαθαν τα «γράμματα» μέχρι τώρα, δεν είναι δυνατόν όμως όταν ακόμη και διεθνείς οικονομικοί οίκοι, αναλυτές εγνωσμένου κύρους και διεθνείς παράγοντες «βλέπουν» το ποτήρι μισογεμάτο, το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να ακολουθεί την πεπατημένη.

Δεν το επισημαίνουμε αυτό τυχαία, διότι χθες το απόγευμα, δημιουργήθηκε αίφνης πολιτικός σεισμός στον οποίο συμμετείχε και ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσιογραφικού κόσμου, όταν όλοι μαζί παρασύρθηκαν και άρχισαν να μιλούν για νέο συμπληρωματικό μνημόνιο με αφορμή μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κομισιόν.

Ηταν τόσος ο θόρυβος που άρχισαν να παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα. Η Κομισιόν στην πρώτη ανακοίνωσε που εξέδωσε για τα αποτελέσματα του Eurgroup έκανε λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ», προκαλώντας αναταραχή στη Αθήνα. Ωστόσο, λίγο αργότερα η ελληνική αντιπροσωπεία της Κομισιόν έστειλε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης στην οποία μιλά για «συμπληρωμένο» και όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο. Και όμως ένα λάθος στη μετάφραση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κόντεψε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Εν ολίγοις η απόφαση του Eurogroup μπορεί να είναι κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί αλλά και των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να διορθωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους για να κλείσει η υπονομευτική για την ελληνική οικονομία συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητά του, όμως είναι μία απόφαση που σύμφωνα με τους αναλυτές, δίνει μία μεγάλη ανάσα και μία ρευστότητα τους επόμενους μήνες.

Μένει στην ελληνική κυβέρνηση πως θα τη διαχειριστεί και εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που τέθηκαν όσον αφορά το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό το κομμάτι, είναι απολύτως δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προχθεσινή συμφωνία ήρθε μετά από τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα για το λαό που ελήφθησαν και η εφαρμογή τους ξεκινά «παρά ταύτα».

Μη διαφεύγει κανενός την προσοχή, οι επιπτώσεις που οι νέοι φόροι θα έχουν στην καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη. Οσες δόσεις και εάν εγκριθούν, όσες συζητήσεις για το χρέος και να γίνουν, εάν δεν ελαφρυνθεί η ζωή του Ελληνα, όλα στο βρόντο πάνε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου