Βάσω Κυριαζή: Φόβος και καχυποψία κυκλώνουν την Ευρώπη

βάσω-κυριαζή-φόβος-και-καχυποψία-κυκλ-55989

ΗΕυρώπη τέσσερις μήνες μετά τη δοκιμασία της μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τον απόλυτο τρόμο. Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, στα πλέον πολυσύχναστα σημεία των Βρυξελλών – αεροδρόμιο και μετρό- έδειξε περίτρανα ότι η Ευρώπη είναι «γυμνή».

Και είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι.

Η Ευρώπη μοιάζει πλέον να έχει παραδοθεί στη μοίρα της. Εσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Και το χειρότερο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια στους πολίτες της. Είναι ανίκανη να αντιδράσει καθώς είναι όμηρος του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εάν καταδικάσει το Ισλαμικό Κράτος, θα σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις.

Μέχρι πρότινος τα τρομοκρατικά χτυπήματα αποτελούσαν μεμονωμένες ενέργειες φανατικών, οι οποίες προκαλούσαν φρίκη. Εδώ και μήνες, οι επιθέσεις είναι τόσο συχνές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπίας τρόμου στην οποία καλούνται να ζήσουν πλέον οι ευρωπαϊκοί λαοί. Πρόκειται για έναν πόλεμο όπως παραδέχτηκαν χθες έστω ψιθυριστά πολλοί ηγέτες στον οποίο όμως κανείς δεν μπορεί προς το παρόν αποτελεσματικά να παρέμβει και να δώσει ένα τέλος.

Και όμως τα σημάδια ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να ενταθεί, εντείνονταν διαρκώς. Η πολιτισμένη δύση έκανε ότι δεν έβλεπε. Καμώνονταν ότι δεν καταλαβαίνει.

Πολλοί εκτιμούν ότι ακόμη και αν αποφασίσει τώρα μετά το τυφλό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους συσχετισμούς. Και αυτό διότι ακόμη και μπροστά στη φρίκη αυτού του πολέμου, μπροστά στις χιλιάδες «παράπλευρες απώλειες» οι ηγέτες συνεχίζουν να θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν business και διπλωματία, πάνω στα ερείπια μίας αποτυχημένης πολιτικής που δεν έβγαλε μέχρι σήμερα πουθενά.

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor, σε μια περίοδο που η Γηραιά Ηπειρος παλεύει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα έχει σοβαρές συνέπειες σε μία σειρά από πεδία, από την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν και το κλείσιμο των συνόρων μέχρι την προσφάτως επιτευχθείσα συμφωνία με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών αλλά και την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση κλονίζεται από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και διεξάγει έναν αγώνα δρόμου για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, αναφέρει στην ανάλυσή του το αμερικανικό think tank.

Οπως προσθέτει, ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις θέτουν μια σοβαρή πρόκληση σε αρχές-κλειδιά του ηπειρωτικού μπλοκ, μεταξύ αυτών την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και τη Συνθήκη του Σένγκεν που καταργούσε τους συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα σε αρκετά κράτη-μέλη. Η ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει αυτές τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.

To μόνο που απομένει να πούμε «καληνύχτα στην Ευρώπη που ξέραμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου