Βάσω Κυριαζή: Η Ευρώπη Πόντιος Πιλάτος

βάσω-κυριαζή-η-ευρώπη-πόντιος-πιλάτος-92462

Δυστυχώς για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ανίκανη να επιβάλλει στις άλλες χώρες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ετσι και ενώ οι αποφάσεις είναι συγκεκριμένες και ελήφθησαν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, οι χώρες η μία μετά την άλλη σηκώνουν μπαϊράκι και η Ε.Ε. παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ. Σκηνές ντροπής με χιλιάδες πρόσφυγες να συνωθούνται και να εκλιπαρούν, προκειμένου συνεχίσουν το ταξίδι τους και η Ευρώπη καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν ξέρει… για το έγκλημα που συντελείται.

Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια αλλά και τη στάση της Αυστρίας και άλλων χωρών έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα όσοι έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων αλλά ουσιαστικά παραμένουν αδρανείς.

Ολες αυτές οι άναρθρες κραυγές που ακούμε από ευρωπαίους ηγέτες της Αυστρίας, της Σλοβακίας και άλλων χωρών αποσκοπούν κυρίως στο να καλύψουν τη δική τους γύμνια και απραξία. Να κουκουλώσουν το γεγονός ότι στάθηκαν ανίκανοι να δημιουργήσουν στοιχειώδη υποδομή φιλοξενίας και επιλέγουν να ορθώσουν φράχτες σε ολόκληρη την Ευρώπη αρκεί να μη χαλάσει η ησυχία τους και υποχρεωθούν, όπως υποτίθεται συμφώνησαν να υποδεχτούν τις ροές μεταναστών που φτάνουν στις χώρες τους.

Εχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα που παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις, έδειξε και δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση» προειδοποίησε πριν από ορισμένους μήνες σε δραματικούς τόνους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αυτό συμβαίνει διότι η Ευρώπη δεν έχει επιδείξει συνοχή και πολιτική βούληση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και τώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει πρόχειρα μέτρα. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το πόσο επικίνδυνο πολιτικά είναι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Αυτή η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στην ιστορία της και επιδεινώνεται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο από την ανικανότητα της Ευρώπης να δράσει συλλογικά και αποφασιστικά. Το να διώξουν τελικά την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα κάνει μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες να αισθανθούν καλά. Αλλά δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο στο να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ιστορική πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη υψώνει νέα τείχη σβήνοντας από το λεξικό της την «αλληλεγγύη».

Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιός εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Ευρώπης ή κάποιους από τους ηγέτες της να ακολουθήσουν αυτού του είδους την πολιτική;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου