Βάσω Κυριαζή: Ο φόβος της αποβιομηχάνισης μπροστά μας

βάσω-κυριαζή-ο-φόβος-της-αποβιομηχάνι-236787

Η αναχώρηση… για άλλη πόλη, της Coca – Cola, μίας εταιρείας που βρίσκονταν και δραστηριοποιούνταν στο Βόλο 30 περίπου χρόνια είναι το τελευταίο ηχηρότατο καμπανάκι για το νέο κύμα αποβιομηχάνισης στη Μαγνησία.

Ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και αφανισμού κάθε παραγωγικού αποθέματος της Μαγνησίας είναι πλέον ορατός.

Δυστυχώς, η μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και η βαθιά ύφεση, έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην τοπική παραγωγή, με συνέπεια να απαιτούνται κεντρικές πολιτικές για την ανάκαμψη.
Η βαθιά οικονομική κρίση παίζει καθοριστικό ρόλο, δεδομένου ότι μεταβάλλει μεταξύ άλλων και το οικονομικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Και φυσικά αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι είναι οι εργαζόμενοι και έπονται επιχειρήσεις συνεργαζόμενες, προμηθευτές και η τοπική οικονομία φυσικά.

Φεύγουν ή κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός αποσυντίθενται.

Τα χτυπήματα είναι πλέον απανωτά. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην αρνητικότατη αυτή κατάσταση.

Δυστυχώς o Bόλος βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, η βαθιά ύφεση, έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην τοπική παραγωγή, ενώ η ανεργία θερίζει πλέον τα περισσότερα νοικοκυριά.

Πρόκειται για κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και επιπλέον κρίση της Ευρωζώνης που επιδεινώνει όχι μόνο τις συνθήκες ζωής και εργασίας του ελληνικού λαού, αλλά και τους όρους δράσης του ελληνικού κεφαλαίου και μερίδων της επιχειρηματικής ελίτ, πρώτα απ’ όλα της βιομηχανικής. Οι ειδικότερες αιτίες αφορούν τη «στενότητα» χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και το υψηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν.

Τα παραπάνω αποτελούν τη διαπίστωση, χρειάζεται όμως δράση και πρωτοβουλίες, χρειάζονται από την Κυβέρνηση, κεντρικές πολιτικές για την ανάκαμψη. Να εφαρμοστούν πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων, έτσι ώστε ο Βόλος να μην φτάσει πάλι να ζήσει τον εφιάλτη της αποβιομηχάνισης της δεκαετίας του ’90.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε εφησυχασμού, ούτε ασφαλώς ευχολογίων και παραπομπής των λύσεων στο βλέποντας και κάνοντας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Coca – Cola ότι αποχωρεί από το Βόλο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ορισμένοι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι σύντομα δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ετσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ούτε καν να βηματίσουμε, πόσο μάλλον να κάνουμε «άλματα» αφήνοντας πίσω την κρίση και ανοίγοντας παράθυρο στο μέλλον.

Οι δύο Βιομηχανικές περιοχές από μελίσσι δραστηριοτήτων κινδυνεύουν να μετατραπούν σε απέραντο «νεκροταφείο». Για όλα δεν φταίνε οι κακοί βιομήχανοι. Εχει και η Πολιτεία τις μεγάλες ευθύνες της. Δεν είναι όμως της ώρας να ανοίξει η συζήτηση για να αποδοθούν αυτές οι διαχρονικές ευθύνες, αλλά η ώρα για να ληφθούν δραστικές αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τον επαπειλούμενο εφιάλτη και θα δίνουν τη δυνατότητα ξανά στη Μαγνησία «να αναπνεύσει» μακριά από λουκέτα και την ανεργία που κατατρώει «τα σωθικά» της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου