ΤΡΙΚΑΛΑ

Ανακοίνωση της «Ιθάκης» για κρατούμενο των φυλακών Τρικάλων

ανακοίνωση-της-ιθάκης-για-κρατούμε-370156
Έξι ολόκληρα χρόνια "καθαρής" ζωής μακριά από τη χρήση δεν ήταν αρκετά για να πείσουν την Δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν το δικαίωμα του Χρήστου Χαλτούτα να ζει ενταγμένος στην κοινωνία.
Από τις 22 Αυγούστου 2011 ο 38χρονος απόφοιτος της θεραπευτικής κοινότητας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) "Ιθάκη" κρατείται στη φυλακή των Τρικάλων, λόγω εκκρεμούς εντάλματος για μικροκλοπή που είχε διαπράξει το… 2003, ενώ ήταν ακόμα στη χρήση ναρκωτικών.
Στην διάρκεια των 6 μηνών που βρίσκεται στη φυλακή απορρίφθηκε δύο φορές το αίτημά του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους και θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 28 Μαΐου 2012…

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΘΕΑ τονίζει: "Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η επίπονη και μακρά προσπάθεια που έχει κάνει ένας νέος άνθρωπος για να απεξαρτηθεί και να ενταχθεί στην κοινωνία, εξαιτίας είτε των κενών που υφίστανται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είτε της δυσχέρειας που παρατηρείται στην εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων. Κατ’ επανάληψη απόφοιτοι εγκεκριμένων από τον νόμο προγραμμάτων απεξάρτησης οδηγήθηκαν στη φυλακή για παραβάσεις που είχαν διαπράξει ως χρήστες πριν από την ένταξή τους σε θεραπεία. Η περίπτωση του Χρήστου Χαλτούτα αποκαλύπτει τον παράλογο και απάνθρωπο χαρακτήρα που μπορεί να προσλάβει το υφιστάμενο πλαίσιο ποινικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Η σύλληψη και η κράτηση του Χρήστου υπονομεύουν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή που κέρδισε μέσα από τη θεραπεία και αυξάνουν, μέρα με τη μέρα, την πιθανότητα υποτροπής του στη χρήση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια κοινωνία δικαίου η θέση των απεξαρτημένων όπως ο Χρήστος Χαλτούτας είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή.

Η Δικαιοσύνη χρειάζεται να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και η πολιτεία να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου