ΤΡΙΚΑΛΑ

Εξυπνο σπίτι για ηλικιωμένους

εξυπνο-σπίτι-για-ηλικιωμένους-454633

Λύσεις που βοηθούν τα άτομα με άνοια να αυτοεξυπηρετούνται, τους προστατεύουν από κινδύνους και απαλλάσσουν τους φροντιστές τους από την υποχρέωση 24ωρης επίβλεψης, έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι των πρώτων «Εξυπνων Σπιτιών», που έχουν διαμορφωθεί στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» τα έξι σπίτια έχουν εξοπλιστεί δωρεάν, στο πλαίσιο του πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος ISIEMD, που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Δανία, Αγγλία και Φινλανδία).

Φορείς υλοποίησής του στη χώρα μας είναι ο δήμος Τρικκαίων και η επιστημονική ομάδα του e-trikala, οι οποίοι με μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν αναδείξει τη θεσσαλική πόλη ως μια από τις 21 πιο «έξυπνες» ψηφιακές πόλεις του πλανήτη.

Εκτός από τους ανιχνευτές φωτιάς και νερού, και τον αισθητήρα κρεβατιού τα «έξυπνα σπίτια» είναι εξοπλισμένα με ανιχνευτές κίνησης, οι οποίοι ενημερώνουν το κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου για την κινητικότητα στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς και με ανιχνευτή κεντρικής εισόδου.

Ο τελευταίος ενημερώνει αν ο ηλικιωμένος έχει βγει από το σπίτι και δεν έχει επιστρέψει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ενεργοποιείται η συσκευή GPS που έχει μαζί του ο ηλικιωμένος, ώστε να εντοπιστεί ο αποπροσανατολισμένος ασθενής και να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια.

Το «έξυπνο σπίτι» είναι εξοπλισμένο και με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή αφής. Στο κέντρο της οθόνης, υπάρχει το κόκκινο μεγάλο εικονικό κουμπί βοήθειας, με ένα απλό άγγιγμα του οποίου ο ασθενής μπορεί να καλέσει σε βοήθεια.

Στην αριστερή του πλευρά παρέχει καθημερινές υπενθυμίσεις (γραπτές και φωνητικές) για σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες που δεν πρέπει να ξεχάσει, όπως π.χ. να πάρει τη φαρμακευτική του αγωγή ή να επισκεφθεί τον γιατρό. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχουν εικόνες και παιχνίδια μνήμης, που βοηθούν τον ηλικιωμένο να οξύνει τη μνήμη του και να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου