ΤΡΙΚΑΛΑ

Το παράπονο της Τρικαλινής στον Βούτση (Video)

το-παράπονο-της-τρικαλινής-στον-βούτσ-819449

Στην Πύλη των Τρικάλων βρέθηκε ο Νίκος Βούτσης το μεσημέρι της Κυριακής με αφορμή την εκδήλωση μνήμης «Η Μάχη της Πόρτας».

Μια κυρία από τα Τρίκαλα αποφάσισε να τον πλησιάσει και να του πει τα παράπονά της για την κυβέρνηση και τις περικοπές στις συντάξεις:«Ο Αλέξης ο αγαπημένος, μου τα έκοψε εμένα…».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τώρα που έχασε την επικουρική της σύνταξη παίρνει πλέον 900 ευρώ. «Δεν πεινάω, αλλά δούλεψα 35χρόνια στα νοσοκομεία. Η τσέπη του κοσμάκη έχει αδειάσει, οι άνθρωποι πεινάνε…», πρόσθεσε.

Βούτσης:

«Έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση μίας ιστορικής συλλογικής μνήμης, την ανασύστασή της, την ανασύνταξή της, το πέρασμά της στις νεότερες γενεές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το μεσημέρι από την Πύλη του δήμου Πύλης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της ιστορικής «Μάχης της Πόρτας».

Και συνέχισε:

«Έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε, τρία χρόνια πριν να συμπληρωθούν 200 χρόνια, από την απελευθέρωση του νέου έθνους κράτους της χώρας μας, μία κουλτούρα συλλογικής μνήμης, το χρειαζόμαστε και το χρειαζόμαστε και σαν μία χώρα που βγαίνει από μία οκτάχρονη, άρα πολύχρονη περιπέτεια, μία κρίση βαθύτατη που προφανώς είχε στην καρδιά της την οικονομική κρίση, αλλά συνεπέφερε και συνεπιφέρει πάντοτε, θεσμική, ηθική, πολιτισμική, προσωπική, κρίση διεθνών σχέσεων, δηλαδή είναι μία πολύπλευρη κρίση από την οποία βγαίνουμε», προσθέτοντας:

«Και πρέπει να στηριχθούμε πάρα πολύ κατά τη γνώμη μας στην πραγματική αποτίμηση και στο καθρέφτισμα της κοινής μας ιστορίας και της κοινής μας μνήμης».

Ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να τονίσει πως το πνεύμα της αντίστασης πρέπει να είναι παρόν κάθε στιγμή, στο βήμα, στο διάβα της ζωής κάθε ανθρώπου, πόσω μάλλον στο διάβα, στις παραδόσεις, στην ιστορία και στο μέλλον ενός λαού.

Μιλώντας για τη Μάχη της Πόρτας ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η μάχη εδώ, είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιοτικά, τα οποία πρέπει να επισημανθούν, ακριβώς, όπως διευκρίνισε, για μια αμερόληπτη διαδικασία προσέγγισης της ιστορικής μνήμης.

Η μάχη που έγινε εδώ, τόνισε ο κ. Βούτσης, ήταν το σήμα, προς όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, πώς οι Έλληνες αποφάσισαν να αντισταθούν και να προχωρήσουν παρά την πρόκληση, την πρόσκληση να σταθούν ταπεινά και ήσυχα μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια ανάμεσά τους και από πάνω τους. Ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια σημαδιακή αντίσταση, για ένα σημαδιακό μήνυμα, επισημαίνοντας:

«Σε όλη αυτή την περιοχή και με κορυφαία τη μάχη που δόθηκε εδώ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία μαζική ενωτική, καθολική και πολύμορφη αντίσταση που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Έχουμε υποχρέωση, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βούτσης, να προσεγγίζουμε όλους αυτούς τους σταθμούς, έχουμε υποχρέωση όλοι εμείς που είμαστε εδώ, να ξέρουμε ότι την ίδια ώρα γίνεται μια τελετή στο Δίστομο, όπου με χθεσινή και σημερινή ημερομηνία είναι ένας εμβληματικός τόπος από τους εκατοντάδες τόπους και αφορά και την περιοχή εδώ που ισοπεδώθηκαν για αντίποινα από τα κατοχικά στρατεύματα, όταν υποχωρούσαν, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη εκδίκηση, φρικαλέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για να εξηγήσει:

«Για τα οποία μένουν ζωντανές ηθικά, νομικά , ιστορικά και πολιτικά οι διεκδικήσεις για τις λεγόμενες αποζημιώσεις, από τα δάνεια και τα αρχαία μέχρι τις μαρτυρικές πόλεις, απέναντι στις χώρες που τότε είχαν κυριαρχήσει οι φασίστες, οι ναζιστές». Ακόμα ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο έργο της βουλής, όσον αφορά στο πλέγμα των διεκδικήσεων, μιλώντας για ένα εξαιρετικό πόρισμα που έχει γίνει από την Ειδική Επιτροπή της Βουλής και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, και που θα έρθει στην Ολομέλεια , έτσι ώστε να γίνει απόφαση της ελληνικής βουλής και να γίνει διεκδίκηση σε όλα τα διεθνή φόρα, σε διακρατικό επίπεδο, στη γερμανική βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο και παντού. Αυτό θα γίνει μέσα σε αυτή τη βουλευτική περίοδο. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο έργο της Βουλής, στο πλαίσιο της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης παντού, ως Βουλή, όπως εξήγησε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Καταλήγοντας:

«Σήμερα είναι ανάγκη και στη χώρα μας, ακριβώς επειδή βγαίνουμε από μία κρίση βαθύτατη, και στην Ευρώπη γενικότερα, οι δυνάμεις, οι επιστημονικές, οι πνευματικές, οι πολιτικές , οι κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν για στην ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, να εργαστούν, να πολεμήσουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, απέναντι στον ιστορικό αναθεωριτισμό».

Νωρίτερα ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας τόνισε τα εξής:

“Να θυμηθούμε ότι τότε, μία χούφτα Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, αντιστάθηκαν ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα. Και νίκησαν με την δύναμη της ψυχής τους. Ήταν η πρώτη μάχη με τακτικό σχηματισμό και με επικεφαλής τον Τάσο Μίμη Μπουκουβάλα. Ήρθε η νίκη και αυτό είχε θετικά αποτελέσματα. Λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν. Βέβαια την μανία του κατακτητή τότε ένοιωσαν βαθιά στο πετσί τους και το Παλαιομονάστηρο και ο ’Αγιος Βησσαρίωνας, το Ντούσικο δίπλα μας και άλλα χωριά. Έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Επίσης ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό που γιορτάζουμε εμείς στις μέρες μας, όλα αυτά που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση έγινε η κατάθεση στεφάνων, η Μουσική Χορωδία του Παλαιομοναστήρου θύμισε μελωδίες και τραγούδια αντίστασης και αγώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου