ΤΡΙΚΑΛΑ

Οι προτεραιότητες του νέου Δημάρχου Τρικκαίων

οι-προτεραιότητες-του-νέου-δημάρχου-τ-481683

Για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά και για μια καθαρή ιστορία έκανε λόγο τόσο πριν λίγους μήνες όσο και στις χθεσινές του δηλώσεις ο νέος δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, μιλώντας για τη νέα δομή που έχει ως όραμα να δημιουργήσει στον Καλλικρατικό δήμο Τρικκαίων.

Ανταγωνιστικότητες

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Λάππα, οι πετυχημένες περιοχές, απαιτούν υψηλή πυκνότητα ”έξυπνων ανθρώπων” και θεσμών αγορά εργασίας με υψηλούς δείκτες γνώσεων και δεξιοτήτων που ενδυναμώνουν την πρόβλεψη και την ικανότητα να επηρεάζει το εξωτερικό περιβάλλον, αναδεικνύει και νομιμοποιεί τα συλλογικά συμφέροντα και εντάσσει την κοινωνία στην τέχνη της διακυβέρνησης.

Το τοπικό αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να είναι σε θέση, σύμφωνα με τον ίδιο, να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας σε μία δυναμική καινοτομίας και προβολής της ιδιαίτερης και διακριτής ταυτότητας της περιοχής μας. Κατόπιν ο κ. Λάππας μιλάει για τρεις ανταγωνιστικότητες.

Η ”κοινωνική ανταγωνιστικότητα” με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης (στις ομάδες πληθυσμού που έχουν πραγματική ανάγκη, άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές δεξιότητες κλπ) με την ανάπτυξη της κοινωνικής συμμετοχής, της συγκρότησης αυτόνομων κοινωνικών θεματικών ομάδων σε τοπικά ή υπερτοπικά ζητήματα, η ενθάρρυνση της πρακτικής του εθελοντισμού και μία νέα κουλτούρα συλλογικότητας.

Η περιβαλλοντική ανταγωνιστικότητα (αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, καθαρότητα νερών και ποταμών, δομημένο περιβάλλον που σέβεται την τοπική παράδοση και τις σύγχρονες πολεοδομικές ανάγκες).

Η οικονομική ανταγωνιστικότητα (δημιουργία απαραίτητων υποδομών, συνδυασμένα δίκτυα μεταφορών κλπ), βελτίωση και αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής, παραγωγή τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κλπ., τεχνολογική πλατφόρμα καινοτομίας που προωθεί την εξάπλωση και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Οι νέοι Δήμοι, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάππα, να διευκολύνουν, να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν την ανάληψη τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα να εξελίσσονται σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών και επίλυσης προβλημάτων.

Η εξουσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ και η κοινωνία να ακολουθεί λαχανιασμένη, επισημαίνει ακόμα ο κ. Λάππας.

Γι’ αυτό, εξήγησε, κατοχυρώνουμε το σύνολο του συνδυασμού μας ως κορυφαίο πολιτικό όργανο της παράταξής μας (κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της παράταξης).

Οι πολιτικές κατευθύνσεις, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ανακλητότητα (Δήμάρχου, αντιδημάρχων κλπ.) είναι στις αποφασιστικές αρμοδιότητες του.

Διευρύνεται ο Δημοκρατικός έλεγχος, η ελαχιστοποίηση της διαφθοράς, η πολιτική ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

Η ενδοδημοτική ισόρροπη ανάπτυξη παραμένει πρωταρχικός και θεμελιώδης στόχος, διαπιστώνει ο ίδιος.

Προτεραιότητες

Τέλος ο ίδιος μιλά για προτεραιότητες. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, την εκπαίδευση και τη νέα γενιά, ο ελεύθερος χώρος και η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική προστασία των ευπαθών ομάδων (τρίτη ηλικία κλπ) και η αναβάθμιση της ταυτότητας της πόλης και της περιφέρειας.

Η αναβάθμιση τέλος του πολιτισμού ως σημείο συνεκτικό της κοινωνίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που διατηρεί την ελπίδα και την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Συμβόλαιο μας καταλήγει, με τους πολίτες οι αξίες της διαφάνειας, της ηθικής, της αξιοκρατίας και της ισονομίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου