ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Το καταπράσινο νησί των Σποράδων

αλοννησοσ-το-καταπράσινο-νησί-των-σπο-772586

Καταπράσινη, με φιλόξενους ανθρώπους και γεμάτη μικρούς κόλπους, νησίδες, κρυστάλλινα νερά, ντόπιες νοστιμιές και… φώκιες! H Αλόννησος «βαφτίστηκε» κατά λάθος από τον Όθωνα το 1838, μέχρι τότε ονομαζόταν Λιαδρόμια. Το λάθος ήταν πως η Αλόννησος των αρχαίων είναι μάλλον η σημερινή Κυρά Παναγιά, ενώ «Ίκος» είναι η ονομασία των αρχαίων για τη σημερινή Αλόννησο.

Επισκέφτηκα πάλι το νησί έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Επαγγελματικό βέβαια το ταξίδι, αλλά μου θύμισε ένα υπέροχο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το πλοίο από τον Άγιο Κωνσταντίνο μάς άφησε στο Πατητήρι, μέσα στον ομώνυμο όρμο, που είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού.

Κάποτε η Αλόννησος ήταν γεμάτη αμπέλια και στο Πατητήρι βρίσκονταν οι αποθήκες των κρασιών, καθώς και τα πατητήρια των σταφυλιών. Από αυτά προήλθε η ονομασία του οικισμού. Μάλιστα, κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το εκλεκτό κρασί, το οποίο εξαγόταν μέσα σε αμφορείς, που σε μία από τις δύο λαβές τους έφεραν την επιγραφή ΙΚΙΩΝ.

Αρχικά η πρωτεύουσα ήταν το Χωριό (σήμερα λέγεται Παλιό Χωριό ή Παλιά Χώρα), που βρίσκεται, παραδοσιακά, περίπου 3 χλμ. πάνω από το Πατητήρι. Λέω «παραδοσιακά», γιατί όλοι οι κεντρικοί οικισμοί των νησιών χτίζονταν ψηλά και μακριά από τις παραλίες λόγω των πειρατών. Στην Αλόννησο έγινε ένας καταστροφικός σεισμός το 1965 και η Παλιά Χώρα υπέστη πολλές ζημιές. Δεν υπήρχαν πια οι πειρατές, κι έτσι οι κάτοικοι σιγά -σιγά την εγκατέλειψαν κατεβαίνοντας προς τα παράλια.

Το Πατητήρι αναπτύχθηκε ραγδαία, πληρώνοντας βέβαια το τίμημα της άναρχης δόμησης. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες τις περισσότερες επιχειρήσεις και τις περισσότερες υπηρεσίες. Δηλαδή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ αλλά και ταχυδρομείο, αστυνομία, φαρμακεία, ιατρικό κέντρο, ΑΤΜ, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ. Το λιμάνι, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, και τις υπόλοιπες Σποράδες, είναι και η αφετηρία των εκδρομών προς το θαλάσσιο πάρκο και τις παραλίες.

Το νησί, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων, έχει έκταση 64 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκους. Έχει σχήμα μακρουλό και εκτείνεται από Β-ΒΑ προς Ν-ΝΔ. Το βόρειο μέρος είναι πιο ορεινό σε αντίθεση με το νότιο, που είναι σχεδόν πεδινό και σε αυτό βρίσκονται όλοι οι οικισμοί. Στις βραχώδεις ακτές του υπάρχουν σπηλιές όπου καταφεύγουν φώκιες και αγριοπερίστερα, ενώ πάνω και στις γύρω νησίδες υπάρχουν αγριοκάτσικα (υπήρχαν τουλάχιστον) όμοια με τα λεγόμενα κρι-κρι της Κρήτης, της Αντιμήλου και της Πολυαίγου. Σίγουρα πάντως, για να δείτε αιγάγρους, θα πρέπει να επισκεφτείτε τα Γιούρα.

Οπωσδήποτε να πάτε στο Παλιό Χωριό της Αλοννήσου. Θα σας γοητεύσει με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα και τις γραφικότατες ολάνθιστες αυλές. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο από το Πατητήρι ή, αν θέλετε να γυμναστείτε, περπατήστε το παλιό πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι (περίπου μισή ώρα). Τα υπόλοιπα αξιοθέατα βρίσκονται στα γύρω νησάκια.

Επισκεφτείτε, λοιπόν, τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάντζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και το φάρο, αλλά και τη σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα, όπου έχουν βρεθεί εξαιρετικά ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια, η Αλόννησος, όπως και όλα τα γύρω νησάκια, βρίσκονται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα (περίπου 2.220 τ.χλμ.). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει την Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Για κολύμπι

Στην Αλόννησο θα βρείτε πάρα πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες.

Οι πιο γνωστές είναι:

Μικρός Μουρτιάς. Με άμμο και βότσαλο, μια ήσυχη παραλία με καθαρά νερά όπου συχνάζουν γυμνιστές.

Μεγάλος Μουρτιάς. Με βότσαλο και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, μετά τη Μαρπούντα στα ΝΔ. Υπάρχουν τρεις ταβέρνες και η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση και είναι απάνεμη.

Βύθισμα. Πανέμορφη, ερημική αμμώδης παραλία μεταξύ Μαρπούντας και Μεγάλου Μουρτιά. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με βάρκα ή από το μονοπάτι, που… όμως απαιτεί τύχη για να εντοπιστεί.

Μαρπούντα. Οργανωμένη παραλία, κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου θα έρθετε και για θαλάσσια σπορ.

Μηλιά Γιαλός. Απέχει μόλις 2 χλμ. από το Πατητήρι και έχει ψιλό βότσαλο.

Χρυσή Μηλιά. Αμμώδης, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά και άπειρους κολυμβητές. Ο βυθός είναι πεντακάθαρος με ψιλή άμμο και μπορείς να περπατήσεις μέχρι και 150 μ. από την ακτή. Υπάρχει ταβέρνα.

Τζώρτζη Γιαλός. Μικρότερη από τη Χρυσή Μηλιά, με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως το μικρό βάθος, το γαλαζοπράσινο διάφανο χρώμα και η μικρή ταβέρνα με σπιτική κουζίνα. Δεν είναι οργανωμένη.

Λεφτό Γιαλός. Θα την προσεγγίσετε είτε οδικώς (7,5 χλμ.) είτε με βάρκα (διάρκεια διαδρομής: 40 λεπτά). Έχει λευκό βότσαλο και στην παραλία λειτουργούν δύο ταβέρνες, οι οποίες έχουν και μπαρ. Θα βρείτε επίσης ομπρελο-ξαπλώστρες.

Άγιος Δημήτριος. Θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού και μου είπαν πως έχει κατακτήσει μια θέση στις 10 καλύτερες παραλίες του πλανήτη. Καταγάλανα διάφανα νερά και κατάλευκο βότσαλο. Είναι μάλιστα οργανωμένη, με καντίνα και μικρό ταβερνάκι.

Τα γύρω νησάκια

Ξηρό ή Περιστέρα: Βρίσκεται ανατολικά της Αλοννήσου και πάρα πολύ κοντά, προστατεύοντας τα παράλιά της από τους ανατολικούς ανέμους. Την ονομασία Ξηρό τού έδωσαν οι Αλοννήσιοι, επειδή σε σχέση με τη διπλανή Αλόννησο είναι πολύ πιο άνυδρο και με πολύ λιγότερη βλάστηση.

Κυρά Παναγιά: Στα 3,5 ν.μ. από τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου και προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται το νησί της Κυρά Παναγιάς. Το όνομά του προήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Παναγίας.

Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου – 7ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Η Κυρά Παναγιά σε παλαιότερους αλλά και σύγχρονους χάρτες σημειώνεται ως Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Αρκετές ιστορικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί που οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν Αλόννησο. Το νησί κατοικήθηκε από πολύ παλιά.

Γιούρα: Είναι στα 2 ν.μ., ΒΑ της Κυρά Παναγιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το νησί Γεροντία. Είναι ένας μεγάλος βραχώδης όγκος που έχει άγρια ομορφιά και αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη ζώων και πουλιών. Στις θαλασσινές σπηλιές βρίσκουν καταφύγιο μεσογειακές φώκιες, ενώ στα γκρέμνα θα δείτε αίγαγρους και γεράκια.

Πως θα πάτε

Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30΄) και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40΄) μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πολύ πιο πυκνά.

Που να μείνετε

Στο νησί δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε ξενοδοχεία, αφού υπάρχουν πάρα πολλά για όλα τα βαλάντια. Ωστόσο ακόμη και τα ακριβότερα έχουν πολύ προσιτές τιμές ειδικά αυτήν την εποχή.

Τι θα φάτε

Η Αλόννησος φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και κυρίως για τους αστακούς και τα καβούρια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα, γίδα με μακαρονάδα που προσφέρεται συνήθως στους γάμους και στα μεγάλα πανηγύρια, κατσίκι με μαύρες αγκινάρες, στριφτές τυρόπιτες και χορτόπιτες, που φτιάχνονται στο τηγάνι και κρεμμυδόπιτα με τραχανά και μυζήθρα. Πολύ ξεχωριστά εδέσματα είναι το μπουρέκι από γίδα βραστή σε φύλλα και τα πουγγιά με χόρτα. Για να γλυκαθείτε δοκιμάστε τα χαμαλιά, τα αμυγδαλωτά και την καρυδόπιτα Αλοννήσου.

Τι να ψωνίσετε

Στο Συνεταιρισμό Γυναικών υπάρχουν πολύ καλά γλυκά κουταλιού. Και βέβαια, να αγοράσετε τόνο Αλοννήσου από τη βιοτεχνία Alalunga.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Αλοννήσου 24240 65595

Δήμος Αλοννήσου 24240 65555

Αγροτικό Ιατρείο Αλοννήσου 24240 65208

Αστυνομία Αλοννήσου 24240 65205

Ταχυδρομείο Αλοννήσου 24240 65560

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου