ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ : Το Πάσχα με ψαλμωδίες στα καντούνια

κερκυρα-το-πάσχα-με-ψαλμωδίες-στα-καντ-782612

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία μοναδική, τελείως διαφορετική απ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ειδωλολατρικά κατάλοιπα, η καθολική κοινότητα, η βενετσιάνικη επίδραση, το κερκυραϊκό χιούμορ, η μουσική των φιλαρμονικών και η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Για την Κέρκυρα, το μυθικό νησί των Φαιάκων με τις ατελείωτες φυσικές ομορφιές, το θρυλικό παρελθόν, τα αναγεννησιακά μνημεία, τις μουσικές μπάντες και τον κοσμοπολίτικο αέρα, ό, τι και να πούμε είναι λίγο. Παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός, σαγηνεύει και σήμερα τον επισκέπτη, όπως μάγεψε τον Οδυσσέα πριν από την επιστροφή του στην Ιθάκη, χαρίζοντάς του φιλοξενία και γαλήνη.

Το καταπράσινο νησί της Κέρκυρας, με την απαράμιλλη ομορφιά, είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου. Η παλιά πόλη εκτείνεται μεταξύ των δύο ενετικών φρουρίων.

Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, η Κέρκυρα αντλεί την αίγλη της από τις ευρωπαϊκές επιρροές της, αφού υπήρξε σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και έμεινε μακριά από την τουρκική κατοχή. Η πολιτισμική της ταυτότητα είναι απόρροια μιας δημιουργικής σύνθεσης διαφορετικών χαρακτηριστικών και εξαιρετικής κουλτούρας, που με τη μοναδικότητά τους προσδίδουν μια άλλη, ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία μοναδική, τελείως διαφορετική απ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα και πρωτόγνωρη για τους επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ειδωλολατρικά κατάλοιπα ο επιβλητικός Αγιος Σπυρίδωνας, η καθολική κοινότητα, η βενετσιάνικη επίδραση, το γνήσιο κερκυραϊκό χιούμορ, η μουσική των φιλαρμονικών και βέβαια η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Γενικά στοιχεία για την Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που οπωσδήποτε δεν χρειάζεται συστάσεις, έχει τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ένα πραγματικό διαμάντι του Ιονίου Ππελάγους.Πασίγνωστο το μοτίβο εκεί όπου η θάλασσα ζωγραφίζεται από το Ποντικονήσι και βέβαια εδώ δεν μιλάμε ούτε για χωριά ούτε για οικισμούς, αλλά απλά για μια πολεοδομική συνέχεια μέσα στην Κέρκυρα.

Μια ατελείωτη παραλιακή ζώνη στα νότια της πόλης και κάποια παλιά σπίτια στην άκρη της θάλασσας να παραπέμπουν σε άλλες εποχές υψηλής αριστοκρατίας… Επάνω στην περιοχή Γαστούρι στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το Αχίλλειο! Ενα υπέροχο χωροσημείο της Κέρκυρας όπου και το πολυτελέστατο ανάκτορο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας.

Η πανέμορφη και δυναμική βασίλισσα «Σίσι», γνωστή σε πάρα πολλούς αφού η ζωή της έχει καταγραφεί μυθιστορηματικά πάμπολλες φορές και φυσικά έγινε και κινηματογραφική ταινία. Παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ και μετά οικογενειακές περιπέτειες και ατυχίες έφτασε στην Κέρκυρα για να μαγευτεί από το νησί και να το επισκεφτεί ξανά, να ασχοληθεί με ενθουσιασμό με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γλώσσα και να πάρει την απόφαση να ορθώσει το ανάκτορό της, το «Αχίλλειο», χάρη στο αρχαιοελληνικό ίνδαλμά της τον Αχιλλέα, που χαρακτηριστικά έλεγε ότι «αντιπροσωπεύει την ελληνική ψυχή, την ομορφιά της γης και ότι είναι δυνατός και περήφανος και πεισματάρης σαν ελληνικό βουνό»!

Το Σιδάρι, στα βορειοδυτικά είναι ένας μοναδικός γεώτοπος στην Ελλάδα αυτής της μορφής και θα πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένος και η πρόσβαση να είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Η Παλαιοκαστρίτσα πραγματικά είναι ένα must τουριστικό θα λέγαμε και η φυσική ομορφιά σ’ αυτή τη φλυαρία της φύσης και σ’ αυτήν την πολυτέλεια στο μήκος της ακτογραμμής, είναι το κάτι άλλο!
Φτάνοντας στον Νότο, πρώτο μέλημα του επισκέπτη να επισκεφθεί την αχανή παραλία του Αγίου Γεωργίου με τις αμμοθίνες και φυσικά τη ρηχή λίμνη των Κορισσίων.

Επιστρέφοντας από την τεράστια αυτή παραλία με την καφεκόκκινη ακτή, η οποία διαθλάται καταπληκτικά στα πενταδιάφανα νερά, ανεβαίνουμε στους Αργυράδες, ένα κεφαλοχώρι του Νότου που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, διατηρώντας πάμπολλα στοιχεία από την εποχή της Ενετοκρατίας.

Βασικά ολόκληρη η περιοχή φημίζεται για τις παραλίες της με την ψιλή άμμο και νοτιότατο σημείο ο Κάβος, ο οποίος πρωτοστατεί στα διεθνή κοσμοπολίτικα δρώμενα…

Τι πρέπει απαραίτητα να δείτε στην πόλη

Στην πόλη της Κέρκυρας, αυτό το διαμάντι του Ιονίου, αυτό το πανέμορφο και παγκόσμια γνωστό νησί, σαν αιχμή της πολιτιστικής του έκφρασης και ιστορικής του καταβολής έχει την πρωτεύουσά του. Η Κέρκυρα με το παλιό φρούριο και το διπλό τείχος να διαχωρίζεται από την τεχνητή τάφρο, την «Κοντραφόσσα», και φυσικά εσείς θα διαβείτε τη γέφυρα, θ ανεβείτε στο φρούριο και θα χαρείτε τη νυκτερινή όψη της πόλης.

Η περίφημη «Σπιανάδα» τώρα είναι ένας τεράστιος χώρος, αφού λειτούργησε ως αμυντικό προπύργιο του φρουρίου, δηλαδή ένας ελεύθερος χώρος που θ άφηνε ακάλυπτους τους εισβολείς από τη στεριά, αλλά σήμερα συνιστά ένα υπέροχο πάρκο και μια ατελείωτη πλατεία. Τα «καντούνια», φυσικά αναφερόμαστε στα στενά δρομάκια της Κέρκυρας, που σε κάποια σημεία είναι στενότερα από δύο μέτρα, έχουν κάτι το ιδιαίτερα γραφικό με απειρία χρωμάτων και σχημάτων. Απλωμένα ρούχα, ανοικτά παραθυρόφυλλα, φώτα παντού, μια πολύ πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα…

Στη Σπιανάδα, ο οποιοσδήποτε από τους επισκέπτες θα θέλει να έχει τη χαρά και την ανάμνηση, ότι κάθισε για ένα παγωτό, ένα αναψυκτικό, ένα ποτό κάτω από τις τοξοστοιχείες του Λιστόν, αντίγραφο πιστό από την Οδό Ριβολί στο Παρίσι. Λίγο πιο πέρα, το Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου που κατασκευάστηκε από τον Αγγλο αρμοστή Μέτλαντ για να χρησιμοποιηθεί αρχικά σαν κατοικία του και σαν αρμοστεία.

Ακόμη αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Ιόνιο Ακαδημία, το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1824 από τον Φιλέλληνα Λόρδο Γκίλφορντ. Φυσικά υπάρχει το εντυπωσιακό κτίριο της Παλαιάς Νομαρχίας στη θέση που παλιά βρισκόταν το σπίτι του Ιωάννη Καποδίστρια και βέβαια άξιον επίσκεψης είναι και το μουσείο Σολωμού, όπως και οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, της Παναγίας Σπηλαιώτισσας, της Παναγίας Κρεμαστής και της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας.

Πως θα πάτε

Με αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθημερινές υπάρχουν καθημερινά πτήσεις. Αν αποφασίσετε να πάτε οδικώς, πρέπει να διανύσετε 441 χλμ. μέχρι την Ηγουμενίτσα, απ’ όπου υπάρχουν αρκετά δρομολόγια για την Κέρκυρα. Το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.

Που να μείνετε

Σήμερα η Κέρκυρα προσφέρει μια πληθώρα ξενοδοχείων κάθε κατηγορίας, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, καθώς επίσης και κάμπινγκ ή μπάνγκαλοουζ. Η υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή την έχει φέρει στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων ταξιδιωτών με ποικίλα ενδιαφέροντα, ακόμη και στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

Τι θα φάτε

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας είναι φημισμένοι καλοφαγάδες και έχουν θαυμάσια τοπική κουζίνα. Δεν πρέπει να φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε παστιτσάδα – κοκκινιστός κόκορας με μπαχαρικά και μακαρόνια, σοφρίτο – κρέας σε «αμαρτωλή» άσπρη σάλτσα με σκόρδο και μπαχαρικά, μπιάνκο – ψάρι με άσπρη σάλτσα, σκόρδο και πιπέρι, σαβόρο – ψάρι με σάλτσα από δεντρολίβανο, ξίδι, σταφίδα και σκόρδο, μπουρδέτο – ψάρι με κόκκινη σάλτσα και πιπέρι ή μανέστρα κολοπίμπιρι – πάστα με κρεμμύδι, ντομάτα και άφθονο κόκκινο πιπέρι, ενώ υπάρχουν και πολλά γλυκά, όπως κουτσούλοι του Λάσκαρη, μάντολες, μαντολάτο.

Τι να ψωνίσετε
Θα βρείτε αρκετά καλά πράγματα στην Kέρκυρα. Kατ’ αρχάς το νησί είναι γνωστό για την τσιτσιμπίρα, που είναι λεμόνι, αιθέριο έλαιο λεμονιού και τριμμένη πιπερόριζα. Στην Κέρκυρα θα βρείτε ακόμη μαντολάτο, καθώς και εξαίρετα γλυκά, μαρμελάδες και άλλες νοστιμιές καθώς και ένα εξαίσιο μέλι από κάστανο και άνθη .Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το λάδι του νησιού, αλλά και τα κρασιά από τις ποικιλίες Kακοτρύγη, Mοσχάτο και Πετροκόριθο.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Κερκυραίων : 33543, 39553
Γενικό Νοσοκομείο: 88200
Κέντρο Υγείας Λευκίμμης : 23100
Αστυνομική Διεύθυνση: 22340
Κεντρικό Λιμεναρχείο: 32655
Αεροδρόμιο : 30180
ΚΤΕΛ : 430627

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου