ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΟΡΟΣ – Ρομαντική απόδραση

ποροσ-ρομαντική-απόδραση-790801

Ένα νησί που συνδυάζει τα καταπράσινα τοπία της Αργολίδας με τη νησιώτικη ομορφιά του Σαρωνικού

Συνδυάζει τα καταπράσινα τοπία της Αργολίδας με τη νησιώτικη ομορφιά του Σαρωνικού. Ο λόγος για τον Πόρο, ένα από τα λίγα νησιά της Ελλάδας όπου η πρόσβαση είναι δυνατή και οδικώς.

Το μικρό αυτό νησί του Σαρωνικού καταφέρνει και διατηρείται εδώ και δεκαετίες στην κορυφή των πλέον δημοφιλών προορισμών της χώρας. Η συνταγή της επιτυχίας του βασίζεται κυρίως σε τρία δεδομένα που αν συνδυαστούν δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στο αποτέλεσμα.

Το πρώτο είναι η πραγματικά εύκολη πρόσβαση τόσο από θάλασσα όσο και από στεριά .

Το δεύτερο είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού που διατηρεί στο ακέραιο τα αρχικά του χαρακτηριστικά και τέλος η καταπράσινη φύση που δημιουργεί ανυπέρβλητα τοπία, τόσο στις μεσόγειες όσο και στις παράκτιες περιοχές.

Αν δεν είσαι και πολύ της θάλασσας, στο νησί του Πόρου μπορείς να έρθεις οδικώς μέχρι το Γαλατά (190 χλμ. από Αθήνα) κι από εκεί να πάρεις το φέρι που θα σε περάσει απέναντι (10 λεπτά). Αν πάλι δεν είσαι φίλος της αυτοκίνησης το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά θα σε φέρει κατευθείαν στο νησί (2.5 ώρες), ενώ το ταχύπλοο σε 90 λεπτά.

Αυτό που σήμερα αποκαλούμε νησί του Πόρου, στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά νησιά του Σαρωνικού Κόλπου, που συνδέονται μεταξύ τους με μια στενή λωρίδα γης. Σχηματίστηκαν το 273 π.Χ. όταν η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων απέκοψε από τη γη της Τροιζηνίας αυτό το κομμάτι.

Το πρώτο, όπου είναι κτισμένη η πόλη του Πόρου, γνωστό σαν Σφαιρία, είναι το μικρότερο. Το δεύτερο, η Καλαβρία, είναι ένας μεγάλος, τραχύς, με ορεινό ανάγλυφο τόπος, καλυμμένος από πανέμορφα πευκοδάση και κρυφά ακρογιάλια…

Στην αρχαιότητα Καλαβρία ονομαζόταν όλο το νησί. Ηταν κέντρο της ομώνυμης πανίσχυρης ναυτικής αμφικτιονίας που περιλάμβανε τις αρχαίες πόλεις Επίδαυρο, Αίγινα, το λιμάνι της Ερμιόνης, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τον Βοιωτικό Ορχομενό. Θρησκευτικό κέντρο της ήταν ο πασίγνωστος τότε ναός του Ποσειδώνα.

Στα βυζαντινά χρόνια όλη η Τροιζηνία λεγόταν Δαμαλάς πιθανόν από το όνομα κάποιου ντόπιου εύπορου γεωκτήμονα. Επειτα ο Πόρος πέρασε στα χέρια των Φράγκων. Οπως όλα τα νησιά μαστιζόταν και αυτός από την πειρατεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Τον 15ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εδώ Αρβανίτες και άλλοι πρόσφυγες από τον Μοριά δημιουργώντας τους πρώτους οικιστικούς πυρήνες που αργότερα σχημάτισαν την πόλη.

Η ναυτική κλίση των κατοίκων του Πόρου αναδείχθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην Επανάσταση του 1821 ο Πόρος πρωτοστάτησε στον αγώνα, ενώ τον Απρίλιο του 1827 και για 3 μήνες υπήρξε έδρα της Επαναστατικής κυβέρνησης. Μάλιστα τον Οκτώβρη του 1828 έγινε η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων στην οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το πολύχρωμο κυβιστικό σύμπλεγμα των σπιτιών ξεδιπλώνεται σε απόσταση αναπνοής από τα Μοραΐτικα παράλια και ποζάρει μπροστά σου σαν χαρούμενη ζωγραφιά. Στη συνέχεια επιβιβάζεσαι στο φέρι και πριν καλά καλά το καταλάβεις βρίσκεσαι να περπατάς στο λιμάνι και να περιπλανιέσαι στα γραφικά νησιώτικα καλντερίμια.

Αν και πλήρως αναπτυγμένος τουριστικά ο Πόρος, φαίνεται πως κρατά ακόμη ζωντανές τις θαλασσινές μνήμες του. Αν κάνεις μια σύντομη βόλτα στην προκυμαία, θα σκοντάψεις σε άγκυρες και δίχτυα που στεγνώνουν στον ήλιο, θα μιλήσεις με ψαράδες που ετοιμάζουν τα καΐκια τους λίγο πριν σαλπάρουν για το ψάρεμα.

Οπωσδήποτε αξίζει να ανηφορίστε από το λιμάνι έως το Ρολόι που κτισμένο καθώς είναι στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου προσφέρει εξαιρετική θέα.

Ακόμη αναζητήστε το νεοκλασικό κτίριο που ήταν το σπίτι του πρωθυπουργού Κορυζή και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια είναι του Δεϊμέζη, το παλιό μαγαζί του Γρίβα και η περίφημη βίλα Γαλήνη -κτίσμα του 1892-, η οποία φιλοξένησε τον διάσημο Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ κατά την παραμονή του εδώ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (22980 23276), το Λαογραφικό Μουσείο (22980 23098) και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εκθεση Κοχυλιών (http://www.poro-shellmuseum.gr/).

Μία σύντομη βόλτα έως τον παλιό ναύσταθμο και τη σχολή Ναυτοπαίδων που βρίσκεται πάνω στον λαιμό που συνδέει τη Σφαιρία με την Καλαβρία θα σας ξεμουδιάσει και θα σας φέρει σε όμορφα σημεία του νησιού.

Βορειοδυτικά από το λιμάνι του Πόρου θα δείτε το Προγυμναστήριο, ένα εντυπωσιακό κτίριο που ήταν η πρώτη κατοικία του Οθωνα και σήμερα ανήκει στη σχολή Ναυτοπαίδων.

Δυτικά από τον Ναύσταθμο απλώνονται οι ακτές Μικρό και Μεγάλο Νεώριο με συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και ταβέρνες πάνω στο κύμα που το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες, αλλά θεωρούνται καθαρές και καλά οργανωμένες.

Ο γύρος του νησιού

Μετά το «Λιμανάκι της Αγάπης» φτάνουμε στον Ρώσικο Ναύσταθμο όπου και αναπτύσσεται μια καλή αμμουδερή και πολυσύχναστη ακρογιαλιά. Ο παλιός ξύλινος μόλος το καλοκαίρι γεμίζει από ιστιοφόρα που δένουν εδώ για στάση και ξεκούραση.

Απέναντι μόλις 300 μέτρα από τη στεριά βλέπουμε τη μικροσκοπική νησίδα Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πιθανόν τώρα το καλοκαίρι να δείτε εδώ να συρρέουν στολισμένες βάρκες από το λιμάνι του Πόρου, καθώς το απόμερο εκκλησάκι θεωρείται από τα πρώτους στη λίστα επιλογής προορισμούς όσων επιθυμούν ένα αλλιώτικο και ρομαντικό γάμο.

Πως θα πάτε

Από τον Πειραιά με ferry boats και ιπτάμενα δελφίνια .Οδικώς, από την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, με κατεύθυνση προς Επίδαυρο και μετά προς Γαλατά. Από εκεί με ferry boat προσεγγίζετε τον Πόρο σε 5’.

Που να μείνετε

Έχει πολύ ωραία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα δίπλα στη θάλασσα και προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.

Τι θα φάτε

Θαυμάσια μαγειρευτά φαγητά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από ντόπιους ψαράδες, ψητά στη σχάρα και οτι άλλο θελήσετε.

Τι να ψωνίσετε

Εάν πάτε στον Πόρο μην ξεχάσετε να ψωνίσετε, αμυγδαλωτά Πόρου, λάδι, εσπεριδοειδή, χειροποίητα υφαντά και γλυκά του κουταλιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Πόρου: 22980-23089, 22220
Κ.Ε. Πόρος: 22980-22662, 22254
Δασαρχείο: 22980-22056, 22387
Πυροσβεστική: 22980-35535, 35599
Λιμεναρχείο: 22980-22274, 22224
Αστυνομία Πόρου: 22980-22462, 22256
Κεντρο Υγείας Γαλατά: 22980-42222, 43333

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου