ΤΑΞΙΔΙΑ

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στις πιο «αφιλόξενες» πόλεις του κόσμου

ενδιαφέροντα-αξιοθέατα-στις-πιο-αφι-713974

Οι παρακάτω πόλεις μπορεί να κατατάσσονται μεταξύ των λιγότερο βιώσιμων στον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να αξίζει να δει κανείς. Και μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή να ζείτε σε αυτές, αλλά σίγουρα υπάρχουν λόγοι να τις επισκεφθείτε

Ακόμη κι αν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για συγκεκριμένους προορισμούς, υπάρχουν άτομα –και κυρίως ντόπιοι- που μπορεί να σα πείσουν να ταξιδέψετε εκεί, ακόμη κι αν πρέπει να πάρετε πολλές προφυλάξεις, ακόμη και ρίσκα.

Παρακάτω, έχουμε συμπεριλάβει ενδιαφέροντα αξιοθέατα σε επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, με συμβουλές ανάλογα με την περίπτωση.

Η έρευνα της Mercer για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν σε διάφορες πόλεις το 2012, κατέταξε τις παρακάτω πόλεις στις χειρότερες στον κόσμο, με βάση παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα, η επιβολή του νόμου, η εκπαίδευση και το φυσικό περιβάλλον.

Το CNN όμως, βρήκε μερικά «ελαφρυντικά» για την καθεμιά, σε περίπτωση που τύχει να βρεθείτε εκεί.

Khartoum, Σουδάν (217η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Το Λούξορ και το Ασουάν στην Αίγυπτο, προσελκύουν μια σταθερή ροή ταξιδιωτών, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα πλωτό ταξίδι με φελούκα στο Νείλο ή να θαυμάσουν το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

Για ένα διαφορετικό σκηνικό στο ταξίδι σας, σας προτείνουμε το al-Mogran στο Χαρτούμ, εκεί όπου ενώνονται τα δύο «κομμάτια» του Νείλου, πριν προχωρήσουν προς την Αίγυπτο ως ένα ποτάμι. Στο υπεράκτιο ναυπηγείο του Omdurman, στη δυτική πλευρά του Νείλου, θα δείτε επίσης πώς κατασκευάζονται οι παραδοσιακές βάρκες.

Πώς θα πάτε: Το αεροδρόμιο του Χαρτούμ εξυπηρετείται από πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδέεται με αεροδρόμια στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν σοβαρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους ενός ταξιδιού στο Σουδάν και ειδικά στην περιοχή του Darfur.

Sana’a, Υεμένη (216η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Από όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η παλιά πόλη της Sana’a, είναι ίσως το μέρος με τις λιγότερες πιθανότητες να είναι γεμάτο από τουρίστες. Επίσης, είναι γεμάτο στενές, πολυώροφες κατοικίες και τζαμιά. Κατοικημένο για περισσότερα από 2.500 χρόνια, αυτό το τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου, στη Νοτιοδυτική Ασία, έχει επίσης μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Πώς θα πάτε: Χρειάζεστε βέβαια visa, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρετε. Ωστόσο ένα ταξίδι στην Υεμένη θα έχει αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης, καθώς και ενός πολύ υψηλού κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, απαγωγών και γενικής ανομίας.

Nouakchott, Mαυριτανία (213η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Στη Δυτική Αφρική, η παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Nouakchott, αποτελεί ένα καλό σημείο για να δείτε τους ντόπιους εν ώρα εργασίας, σε έναν από τους κύριους οικονομικούς τομείς της χώρας, την αλιεία. Κάντε περίπατο στις αποβάθρες του «ζωντανού» Port de Peche αργά το απόγευμα για να δείτε τους ψαράδες που επιστρέφουν μεταφέροντας τη ψαριά τους.

Πώς θα πάτε: Από το Παρίσι και τη Λας Πάλμας, μπορείτε να πετάξετε για το Nouakchott. Μπορείτε επίσης να φτάσετε εκεί από αφρικανικές πόλεις όπως το Αλγέρι (Αλγερία), η Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), το Μπαμάκο (Μάλι) και την Τύνιδα (Τυνησία).

Υπάρχουν πολλές κυβερνητικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους ενός ταξιδιού στη Μαυριτανία.

Tbilisi, Γεωργία (213η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Μια βουτιά στις θερμές πηγές του Abanotubani, είναι μια δημοφιλής συνήθεια στην πρωτεύουσα αυτού του πρώην σοβιετικού κράτους. Θα βρείτε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που προσφέρουν υπηρεσίες περιποίησης που θα σας χαλαρώσουν.

Η περιοχή όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, βρίσκεται κοντά στο κάστρο Narikala. Μπορείτε να πάρετε το εναέριο τραμ για να επισκεφτείτε το φρούριο, κάνοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή, ειδικά το σούρουπο.

Πώς θα πάτε: Διάφορες ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις-κόμβοι (Λονδίνο, Ρώμη, Αθήνα και Ντόχα) προσφέρουν απευθείας πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τιφλίδας.

Kinshasa, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- πρώην Ζαΐρ (212η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Ακριβώς απέναντι από τον ποταμό στην Μπραζαβίλ του Κονγκό -το οποίο επίσης κατατάσσεται στη λίστα ως η έβδομη λιγότερο βιώσιμη πόλη- η Κινσάσα έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά: Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην αφρικανική ήπειρο και μια από τις μεγαλύτερες γαλλόφωνες πόλεις στον κόσμο.

Στο φυσικό καταφύγιο Lola ya Bonobo Sanctuary λίγο έξω από την Κινσάσα, θα δείτε το είδος πιθήκου Bonobo, στο φυσικό του περιβάλλον.

Πώς θα πάτε: Τα αεροδρόμια στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Ναϊρόμπι, της Αντίς Αμπέμπα και την Καζαμπλάνκα, εξυπηρετούν την Kinshasha από την Αφρική, ενώ πτήσεις από την Ευρώπη μπορεί να γίνουν από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη.

Έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός ταξιδιού προς την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Conakry, Γουϊνέα (210η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Μια σύντομη διαδρομή με πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Γουινέας, θα σας φέρει στο ακατοίκητο νησιωτικό σύμπλεγμα Iles de Los, με τα καταπράσινα δάση και τις παρθένες παραλίες με λευκή άμμο. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι το νησί Roume, που είναι γνωστό ως ο «τροπικός παράδεισος» της Γουινέας, πιστεύεται ότι ενέπνευσε τον σκοτσέζο μυθιστορηματοριογράφο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, να γράψει το «νησί των θησαυρών».

Πλέον, το νησί προτείνεται για μια γραφική απόδραση από το λιμάνι Conakry της Γουϊνέας, ενώ το 1800, το νησί αποτελούσε κομβικό σημείο για το εμπόριο σκλάβων.

Πώς θα πάτε: Το Conakry διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετείται από διάφορες αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες όπως οι Air Ivoire, Benin Golf Air και Royal Air Maroc, αλλά και από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες όπως η Air France και η Brussels Airlines.

Υπάρχουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για ταξίδια προς τη Γουινέα.

Lagos, Νιγηρία (202η από τις 222, στο θέμα βιωσιμότητας)

Η περιοχή Festac της πρωτεύουσας Lagos της Νιγηρίας, είναι το μέρος όπου έχουν γυριστεί πολλές ταινίες στη Νιγηρία. Μακριά από το κυκλοφοριακό χάος της πόλης, θα βρείτε και το φυσικό καταφύγιο Lekki Conservation Centre, όπου μπορείτε να δείτε κροκόδειλους, πιθήκους και χρωματιστά πουλιά.

Πώς θα πάτε: Πτήσεις προς το Lagos, γίνονται από πολλούς διεθνείς κόμβους, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη.

Υπάρχουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για ταξίδια προς τη Νιγηρία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου